A legnagyobb betűvel: HŐSÖK

2023.07.19. 17:30

Gyerekek mentettek életet Nagyvenyimen – segélykérő üzenetükben még videót is csatoltak (videó)

A gyerekek több szervezettől is próbáltak segítséget kérni telefonon. Vízzel hűsítették a felforrósodott állatot, később pedig még a fagyipénzükről is lemondtak a gyógyíttatására.

Hajdú Marianna

A nagyvenyimi életmentő hősök: Szabó-Völcsei Olivér, Beró Kristóf, Beró Botond

Fotó: Szepessy - Lócsy Angéla

A segélykérő üzenet kedden fél nyolckor érkezett be Szepessy-Lócsy Angélához, aki válaszában értesítette a bajba jutott cica megtalálóit, hogy sajnos jelen pillanatban állatorvosi tartozásuk mellett nem tudnak több mentett állatot befogadni. Teljesítőképességük határán vannak, és kérte, mindenképpen vigyék az állatot orvoshoz. Az üzenetére érkezett válasz azonban felülírta addigi álláspontját. A segítséget kérők ugyanis gyerekek voltak. Angéla autóba vetette magát és azonnal rohant a cicához és a gyerekekhez, mivel ebben az esetben nemcsak a szenvedő állatot nem lehetett ellátás nélkül hagyni, de felelőssége a gyerekek irányába is cselekvésre késztette az állatvédőt. 

A nagyjából 3 hónapos kiscica mozdulatlanul feküdt a forró járdán, de senki sem törődött vele a fiúkon kívül
Forrás: Szepessy-Lócsy Angéla

Mint kiderült, a fiúk éppen bringáztak és rollereztek, amikor észrevették a kiscicát a forró járdán feküdni a negyven fokos melegben. A kis állat szerencsére életben volt, így el is szalad az egyik kisfiú vízért, amivel aztán megitatták és hűsítették a felhevült és mozgásképtelen testet. Miközben igyekeztek a legjobb tudásuknak megfelelően ellátni az elgyötört cicust, több állatmentő szervezettel is próbálták felvenni a kapcsolatot, de nem jártak sikerrel. Ekkor a közösségi oldalon kerestek segítséget, így jutottak el a Törpi Bölcsi oldalára, akik javarészt cicákat mentenek. Messenger üzenetükben még videót is csatoltak a kismacska állapotáról.

A kiscicának biztosan el van törve a hátsó lába, de nem kizárt, hogy komolyabb sérülései is vannak
Forrás: Szepessy-Lócsy Angéla

A cica azóta már állatorvosnál is járt, ahol a szakember sokktalanította a kimerült állatot, akinek a hátsó lába biztosan sérült, de nem kizárt, hogy a gerince is törött, ám többet csak a röntgenvizsgálat árul el. Időközben névtelen megkeresés is érkezett a Törpi Bölcsihez. Egy hölgy 10 ezer forintot ajánlott fel, amiből 5 ezer forintot a cica gyógyítására, 5 ezer forintot pedig a fiúk hősies helytállásáért fagyira küldött. Angéla a gyerekek tettétől és az önzetlen felajánlástól is annyira meghatódott, hogy a fagyira szánt összeget további 4 ezer forinttal toldotta meg, hogy mindhármuknak jusson 3-3 ezer "elfagyizni való" forint. A kisfiúk azonban nem fogadták el az összeget, cserébe azt szeretnék, hogy a fagyipénz is a kiscica orvosi költségeit fedezze. A fiúk viselkedése különösen példaértékű, önzetlenségük és emberségük igazán megérdemli a dicséretet, mint ahogyan a gyerekek szülei is, akik ezeket az értékeket gyermekeikben elültették.

Az állatorvos sokktalanította a meggyötört állatot, majd nyugodt, hűvös helyen éjszakázott
Forrás: Szepessy-Lócsy Angéla

Angéla és párja évek óta mentik az állatokat dunaújvárosi farmjukon, válogatás nélkül sietnek a bajbajutottak megsegítésére. A jelenlegi majd 80 macska mellett madárfiókák, teknősök és még halak is a házaspár gondoskodásának köszönhetik az életüket. Mikor azt kérdeztem Angélától, magánszemélyként miként jutottak odáig, hogy ennyi állatot saját szakállukra mentsenek és tartsanak, válasza a “Kékfényben” is megállná a helyét: – Mi csak úgy belesodródtunk.

Az életmentő kis hősök azóta is nyomon kísérik a cica állapotát és kérik az információkat Angélától, aki örömmel számol be minden fejleményről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!