Vegyük komolyan

2022.08.31. 14:00

Minden esetben jár a bírság az utcán csellengő kutya után

Sok kutyatartó nincs tisztában azzal, milyen felelősséggel jár kedvencének, házőrzőjének tartása. Egészen addig nem veszik komolyan, amíg valaki meg nem elégeli a folytonos hadakozást az utcára szökött állattal, vagy komolyabb baj nem történik.

Hajdú Marianna

A kép illusztráció!

Forrás: Pixabay

Több ilyen üggyel foglalkozott már Kmetz Norbert, Tác, Csősz és Csór jegyzője is. 

A törvények szigorúan mérik a penitenciát

– Az egyik kutya megtámadta a másikat és széttépte - mondja. Egy csivava és egy rottweiler konfliktusa volt. Az esetről feljelentést tett a széttépett kutya gazdája a rendőrségen. A rottweiler tulajdonosa 180000 forintos pénzbírságot kapott, mivel a kutya chippelve, oltva volt, viszont elszabadult. Nem volt megfelelő a kerítés, ezért közterületre került. A csivava ellenben sem chippelve, sem oltva nem volt, és szintén az utcán tartózkodott. Ha jól emlékszem, 630000 Ft-os bírságot kapott.

A bírságok, a szorzószámok sok mindentől függnek. Minden egyes szabálysértés 15 ezer forinttal számol. Egy ügyben ahány mulasztás történik, annyiszor 15 ezer forint lesz a bírság végösszege. 

Amikor ember sérül

Abban az esetben, ha az utcán vagy közterületen csellengő kutya emberre támad vagy megsebesíti, akár súlyosabb büntetést is vonhat maga után. 

– Ha a kutya az utcán támad meg embert, ott már valószínűleg halmazati büntetés várható. Lehet könnyű testi sértés, de a nyolc napon túl gyógyuló, súlyos testi sértés akár már bűncselekmény kategóriába is eshet.

Ekkor már arra is lehetőség van, hogy az állatot elkobozzák. Főleg, ha az állat többször is őrizetlenül az utcán kóborol. 

– Többféle megoldóképlet van. A bírságolás és kötelezés arra, hogy javítsa meg a kerítést. Ha többször kiszökik, akkor van lehetőség, hogy az állatot elkobozzuk. Ilyenkor jön a sintér és elviszi, később azonban, amennyiben megfelelő a tartás, megtarthatja a gazda a kutyát.

Az állatvédelmi törvény szabályozza azokat a kutyákat , – itt fixek a bírságok összegei – amelyekben túlteng a szabadságkedv, illetve ilyen még a szabálysértési törvény.

Még mindig kevés a chip

A kiérkező gyepmester megállapítja, hogy van-e az állatban chip. Ha van benne, akkor is magával viszi. Amikor a gazda jelentkezik, ki tudja váltani a kutyáját, miután kifizette a gyepmesteri költséget, a kiszállást, és ha szükség volt rá, a kábítást. Természetesen a bírság sem marad el. 

Sajnos mind a mai napig rengeteg az olyan kutya, amelyik nem rendelkezik chippel, így azonosításuk szinte lehetetlen. Éppen ezért nehéz az otthonról magukat szabadságra küldő ebeket visszaszállítani a gazdihoz és aztán felelősségre vonni - természetesen nem a kutyát.

– Ebben az esetben már tanúk kellenek, akik ismerik mind az állatot, mind annak a gazdáját. Bizonyítani tudják, hogy hova tartozik. Szintén megtörtént eset, hogy mindenki tudta, kinek a tulajdona az eb. A gazdát feljelentették és szabálysértési eljárás indult ellene, mert közterületen, felügyelet nélkül csellengett a kutyája. Mivel az állat nem rendelkezett chippel, a gazdája letagadta. Vis major helyzet alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!