Nincs vendég?

2022.05.01. 15:30

Figyeljünk a vízóraaknák, pincék fogságába esett békákra

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kevésbé ismert, de annál általánosabb természetvédelmi ügyre, a vízóraaknák, pincék fogságába esett békák megmentésére hívja fel a figyelmet.

ZH

Forrás: Pexels

A településeken is általánosan előforduló zöld és barna varangy, a barna ásóbéka, helyenként a bajszos vagy barna békák (erdei, mocsári és gyepi béka), de még a vizektől elkalandozó zöld békák és unkák is csapdába kerülhetnek vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve. Ahol lassan eléhezve akár évekig, halálukig sínylődhetnek. Az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak – még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is – vízre van szükségük a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak akár két hónapot is meghaladó fejlődéséhez. Pedig a ragadozó életmódot folytató, férgeket, puhatestűeket és rovarokat fogyasztó szárazföldi békafajok biológiai védekezésben betöltött szerepe igen jelentős. 

És a „feladataik” a klímaváltozás erősödésével, újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők megjelenésével egyre csak növekednek. A bajba jutott békákon szerencsére gyorsan és egyszerűen segíthetünk: elég rendszeresen ellenőrizni az aknákat, illetve a pincék eldugott zugait, és akár kézbe véve kimenteni onnan az eltévedt vendégeket. Aki többet szeretne tudni róluk, töltse le az MME ingyenes kétéltű- és hüllőhatározó telefonos applikációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!