Állatvilág

2022.02.28. 07:40

Elefántokat védő gin

A Föld legerősebb és egyben legtermetesebb szárazföldi állata, az afrikai elefánt a lehető legfurcsább viszonyban áll egy tudós házaspár felfedezésével, az Indlovu Ginnel.

Tóth Sándor

Minden eladott palack árának 15 százalékát jótékony célra, a Phindarezervátumban élő elefántok védelmére fordítják

Forrás: pixabay

Az ital nem véletlenül kapta a nevét az ormányosról, mivel az indlovu zulu nyelven elefántot jelent, de még ennél is közelibb a kapcsolata, ugyanis legfőbb alapanyaga az elefántürülék. Az Elefánt gin feltalálója egy angol házaspár, Les és Paula Ansley, akik az Egyesült Királyságból telepedtek viszsza Dél-Afrikába, s mindketten tudósok. 

A férj, Les egy szafari kiránduláson figyelt fel a Botlierskop vadrezervátum vadőre által elmesélt sajátosságra, miszerint az óriás állatok táplálékába különféle gondosan felkutatott gyümölcsök, virágok, levelek és fakérgek is tartoznak (boróka, florentin írisz, koriander, angyalgyökér, citrusfélék, akác, más egzotikus növények), amelyeknek alig harmadát emésztik meg. A lehetőséget sejtve elmondta a hallottakat a feleségének, Paulának, aki fiziológiai és immunológiai professzor. Ő kezdett el kísérletezni a rezervátumból kapott első csomag trágyával. 

Hamarosan felfedezte, hogy a megfelelő eljárás és kezelés – mosás, sterilizálás, áztatás, szárítás – után visszanyert botanikai alapanyagok az egészségre ártalmatlanok, aromákban gazdagok, alkoholban áztatva egy új gin készülhet belőlük. A felfedezéstől kezdve már egyszerű volt az Indlovu Gin készítésének megvalósítása. A Botlierskop vadrezervátumban begyűjtött „alapanyagból” a tisztítás után Roger Jorgensen nemzetközileg elismert kézműves ginmester felügyelete alatt a dél-afrikai Paarlban 2018-tól készül a ginkülönlegesség. 

Az egyébként ötszáz dél-afrikai randért, mintegy 11 ezer forintért árusított prémium Indlovu Gint kellemesen fűszeresnek, fás és földes aromájúnak írják le fogyasztói, úgy is jellemzik, „Afrika aromái” köszönnek benne vissza. Az ízek az évszaktól és az elefánttrágya begyűjtési helyétől függően enyhén változhatnak. Ezeket a tájékoztató jellegű információkat minden esetben feltüntetik a flaskára hasonlító palackon az évjárattal együtt. 

Végül fontos megemlíteni, hogy a Dél-Afrikában 2019- ben aranyéremmel díjazott Indlovu Gin készítői nem csak egy ritka lehetőséget fedeztek fel az elefántokban. A kapcsolat kölcsönös, mivel az Ansley házaspárt nemes állatvédelmi szándékok vezérlik, minden eladott palack árának 15 százalékát jótékony célra, a Phinda-­rezervátumban élő elefántok védelmére, valamint az elárvult kiselefántok pártfogására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!