Vadak a városban

2022.01.23. 16:30

A téli hónapok a vadonélő állatokat is megviselik

Rendszeresen érkeznek fotók, jelzések arról, hogy az emberlakta területeken megjelennek a vadállatok. Nemrégiben egy fehérvári óvoda udvarán láttak rókát, egy kistelepülés utcáján pedig őzikék szaladgáltak.

S. Töttő Rita

Egyre több a fehérvári „rókaészlelés” is

Forrás: Pixabay

A mai napig megdöbbennek az emberek azon, ha vadállatot látnak a települések, városok utcáin. A „kétlábúak” közelébe merészkedő vadaktól sokan tartanak, de nem árt tudni: azok éppúgy félnek tőlünk, mint mi tőlük. 

A január és a február is meglehetősen nehéz időszak számukra. Egyrészt keresik az élelmet, másrészt pedig a fakivágások, vadászatok miatt megzavart élettérből futnak, „amerre látnak”. 

A veszettségtől szerencsére manapság nem kell tartani, nemrégiben elmondta a szakember: „Megyénkben a kilencvenes évek óta, Magyarországon 2017 óta nem találtak veszett állatot, a betegség jelenleg nem fordul elő hazánkban.” Persze ha betegnek látjuk az állatot, azonnal jelezzük azt a területi vadásztársaságnak. Egyébként viszont egyszerűen csak kerüljük el. 

Persze nem állja meg a helyét ez a tanács akkor, ha egy fekete párducot látunk szabadon kószálni bárhol a környezetünkben… Akkor azonnal hívjuk a rendőrséget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!