Költözés

2021.09.09. 15:30

Megkezdték hosszú, és kicsit sem veszélytelen utazásukat a gólyáink

Nemrégiben még mindenki azt várta, mikor kaphatja lencsevégre az első gólyákat a megye különböző pontjain, most pedig már az üres fészkek fogadnak minket. Tagadhatatlanul rohan az idő, beköszöntött az ősz, a fehér gólyák pedig megkezdték hosszú, ám kicsit sem veszélytelen utazásukat, de akadnak olyan egyedek is, akik az áttelelést mellett döntetnek a költözés helyett.

Bagotai Zsanett

Nem veszélytelen a repülés, ami a gólyákra vár

Fotó: Klébert Antal

Koleszár Sándor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Fejér Megyei csoportjának szakmai titkárhelyettese a segítségünkre sietett, hogy mindent megtudjunk a gólyák költözéséről, a rájuk leselkedő veszélyekről és, hogy hogyan élik túl azok az egyedek akik az áttelelést választják.

A fehér gólyák esetében a gyülekezés augusztus elején kezdődik, a jó táplálkozó területeken. A tarlókon, kaszálókon, vizes élőhelyeken erősödnek meg, amire nagy szükségük is van a hosszútávú vonulásuk miatt. A csapatokba verődött fiatal gólyák augusztus 20-30 között indulnak útnak, az öregek viszont csak szeptember elején. Csaknem 15 000 km-et tesznek meg, míg elérik végső céljukat, Afrikát. Azért van szükség a költözésre mert hazánkban táplálékhiány fenyegetné őket a hosszú tél alatt, nem találnának elég élelmet a túléléshez, ha mind itt maradnának.

Nem veszélytelen a repülés, ami a gólyákra vár
Fotó: Klébert Antal

Joggal merül fel a kérdés, hogy hogy képesek ekkora utat megtenni?

- A gólyák nagy testű madarak, saját erejükből nem lennének képesek ekkora távolságokat megtenni, elsősorban a felszálló, meleg légáramlatokkal tudnak vonulni. A meleg légáramlatokkal magasba köröznek, és utána hatalmas távolságokat vitorláznak. Képesek úgy körözgetni a levegőben, hogy szinte órákon keresztül alig billentik meg a szárnyukat. Ha elérnek egy bizonyos „utazómagasságot”, akkor a légáramlatot kihasználva viszonylag könnyedén tudnak nagyobb távolságot is megtenni, viszont amikor lehűl az idő, megtorpan az egész gólyacsapat is.

A vonuló gólyákra a hosszú út során pedig számos veszély leselkedhet, kezdve a mediterrán vidéken jellemző illegális vadászattal, az extrém időjárási körülményeken át, az áramütésig.

És, hogy vészelik át a telet azok az egyedek, amelyek itthon maradnak?

- Az utóbbi időben jó néhány gólya el sem hagyta Magyarország területét, megkísérelték az áttelelést. Az enyhe teleknek köszönhetően nem okozott számukra gondot a táplálkozás. A patakok, halastavak közelében „vadásszák” le az élelmet főként. Akkor van gond, ha az időjárás zordra fordul és esetleg befagynak ez tavak, mert akkor nem jutnak táplálékhoz. Ilyenkor emberi segítségre van szükség, ami az etetésükben nyilvánul meg – mondja a szakember,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!