várjátok őket?

2021.03.05. 15:30

Jönnek a gólyák – Márciusban már érdemes figyelni a fészkeket!

Minden évben várjuk őket, és izgatottan figyeljük a fészkeket, mikor érkeznek meg az első gólyák Magyarországra. Most Klébert Antalt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetőjét kértük meg, hogy avasson be minket a részletekbe.

Bagotai Zsanett

Fotó: Klébert Antal

A fehér gólyák (Ciconia ciconia) többsége március hónapban érkezik vissza a költőterületre.

Az idősebb, tapasztalt egyedek legtöbbször előző évi fészkükhöz ragaszkodnak, amit aztán erősen védenek fajtársaiktól. Ez látványos sátorozó szárnytartásban és hangos kelepelésben nyilvánul meg. Ha párja is megérkezik, akkor már ketten tudják védeni a költésre kiszemelt fészket.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért jobb az egyik fészek a másiknál, miért vívnak sokszor sérüléssel is járó revírharcot egymással, amikor nagyon sok üresen álló fészekalap is rendelkezésre állna. A kulcsszó a minőségi élőhely, hiszen a megfelelő táplálékbázis elengedhetetlen a fiókák felneveléséhez. A gólya hosszú gázlólábai elárulják, hogy leginkább a vizenyős, zsombékos, nedves üde réteket, sekély vizű folyópartokat, tavakat, ártereket kedveli, ahol sok kétéltűt, hüllőt, rovart, rágcsálót tud zsákmányolni. Sajnos ezekből az élőhelyekből, a patakkotrások, szikkasztó árkok, lecsapolások, gyepfeltörések, és a csapadék mennyiségének csökkenése, kedvezőtlenebb évi eloszlása okán egyre kevesebbet találnak.

Fotó: Klébert Antal

A gólya 3-4 éves korára éri el az ivarérettséget, ekkor kell területet, fészket foglalnia magának. A párok sokszor már a vándorúton kialakulhatnak. Mivel a tapasztalt összeszokott gólyapárok a jobb élőhelyeket elfoglalják, így sokszor kényszerülnek az ideálisnak mondható élőhelyek peremterületeire. Vannak olyan gólyák is, amik megpróbálkoznak az átteleléssel, vagy csak a mediterrán vidékre húzódnak a nagy afrikai vonulás helyett. Ez a stratégia kockázatos lehet, de a tavaszi vonuláskor előnyben vannak, kevesebb energiával és hamarabb is visszaérkezhetnek. Ezekhez az ismeretekhez a kutatók a jeladóval felszerelt egyedek adataiból jutnak hozzá, de sok információt ad a területhűségről, életkorról a madarak gyűrűzése is.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az áramszolgáltató cégek együttműködésének köszönhetően Fejér megye érintett településein is biztonságos műfészkek, „gólyakosarak” várják a visszatérő gólyáinkat – mondta Klébert Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!