Állatbarát

2021.02.16. 15:00

Kutyahideg hónapok – Odafigyeléssel megvédhetjük kedvencünket a bajoktól

A rendkívüli hideg időjárás nem csak az embereknek, de a kutyáknak is nagy megpróbáltatás. Kicsit több odafigyeléssel azonban számukra is megkönnyíthetjük ezeket a napokat.

Baráth Eszter

Ne legyen sokkal nagyobb a kutyaház az ebnél, mert nem tudja saját hőjével „felfűteni”

Fotó: Shutterstock

A kutyaruháknak a legkülönbözőbb fajtáit megtalálhatjuk már a boltokban, de nem csak divatszerepe van kedvenceink életében. A lakásokban tartott kutyák védelmében jelentős szerepet vállalnak ezek az apró ruhadarabok a téli napokban. Azokat a kis kedvenceket, akik nem az udvaron élnek, általában a hideg évszakban is rendszeresen fürdetik gazdáik. A tisztítás alatt viszont nem csak a kártékony dolgoktól szabadítják meg a testüket, hanem a szőrzeten lévő zsírréteg, faggyú is eltávolításra kerül. Így emiatt is sokkal jobban fázhatnak kint, ami végül akár betegségekhez is vezethet. Ezért a megfelelő ruha kiválasztása több szempontból is fontos. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a kis kabátokat is rendszeresen ki kell mosni, hiszen az utcán lévő baktériumokat könnyen hazavihetik velük a házi kedvencek.

Gondolni kell viszont azokra az ebekre is, akik nem a lakásokban élnek. Számukra a legfontosabb védelmet a megfelelően kialakított kutyaház nyújthatja. A legfontosabb, hogy a kedvencünk számára kialakított hely hőszigetelt legyen. Ilyet vásárolni is lehet a különböző szaküzletekben, de akár otthon is el lehet készíteni. Ebben a tekintetben talán kézenfekvő lenne a hungarocell, de nem feltétlenül a legjobb megoldás amiatt, hogy a kutya könnyen szétrágja, ami egészségére is káros lehet. Sokkal inkább megfelelő az ásványgyapot, ami ugyan drágább, de funkciójának jobban eleget tesz. Ugyanakkor sokat

segíthetnek a meleg pokrócok és matracok is.

Ne legyen sokkal nagyobb a kutyaház az ebnél, mert nem tudja saját hőjével „felfűteni”
Fotó: Shutterstock

A kutyaház belső h őmérsékletét növelni lehet azzal, hogy nagyságát saját házi kedvencünkhöz igazítjuk. Mindössze néhány centivel kell, hogy nagyobb legyen, mint lakója, hiszen így sokkal könnyebben fel tudja fűteni a kutya. Mindemellett fontos, hogy legalább 5 centiméteres talapzat legyen a ház alatt, ugyanis így nem csak a hótól és az esőtől védhetjük, de a fagyos föld is lassabban hűti át. A legjobb, ha a kutyaházat szélvédett, a lehető legzártabb helyre tesszük.

Fontos odafigyelnünk a kutyáink etetésére is. Abban az esetben, ha hideg eledelt adunk nekik, lehűlnek a nyálkahártyáik, és akár megfázásos tünetek is jelentkezhetnek. Tehát olyan élelmet, amit éppen akkor vettünk ki a hűtőből, sosem szabad adnunk nekik. Ugyanakkor túl meleg ételt sem szabad eléjük tenni, hiszen ebben az esetben is kompenzálnia kell szervezetüknek a hőkülönbséget, amit a gyors evés miatt, szintén gyorsan kell végrehajtania. Kutyáink számára tehát a legmegfelelőbb a langyos, kézmeleg ennivaló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!