akvarisztika

2020.12.06. 07:25

Saját, kicsi vízi világunk – A gondosan telepített akvárium a lakásunk dísze

Sokak számára a tenger élővilága egy elvarázsolt és megfoghatatlan miliőnek tűnik, de a legjobb benne, hogy ezt a világot akár a lakásban kicsiben is létrehozhatjuk. Az akvarisztika segít ebben.

Káldor András

Egyedi kinézet és halak – csak a macskával vigyázzunk!

Fotó: Pixabay

A legjobb, ha az akváriumi halakat olyanok tartják, akik kellemes tevékenységet és pihenést látnak bennük, nem pedig gondot vagy problémát. Végül is nem elég csak egy akvárium megvásárlása és a lakosaik „futtatása”. Az is fontos, hogy gondoskodjunk róluk, és esztétikai élményt nyújtsanak.

Kétféle akvárium létezik. A hagyományos, amelynek lényege a hal, s minden más, így a növények is csak kiegészítők. Előfordul az is, amikor ez annyira elcsúszik, hogy élő növények helyett csupa műnövénnyel teszik tele az akváriu­mot. Viszont van olyan is, amikor a növényeké, köveké, faágaké a főszerep, és a halak csak statiszták, már ha egyáltalán vannak benne. Ezt növényes akváriumnak hívjuk. Otthon, vagy az irodában egyfajta élőképet alkot, különleges egyediségét a víz alatti világ saját látása garantálja.

A valódi akvaristák fő célja, hogy egy eredeti tájképet és kényelmes környezetet teremtsenek a vízi lakosság számára. A kézzel készített design lehetővé teszi a kompozíciók leghihetetlenebb tervezési lehetőségeinek megtestesítését. Először is dönteni kell az akvárium stílusáról és annak jellemzőiről. Fontos figyelembe venni az akvárium méretét és alakját, hogy a kiválasztott stílus megfeleljen egy adott területnek. Az akvárium belső töltetének kiválasztása és megjelenése harmonikusan keveredik a környezetbe.

Egyedi kinézet és halak – csak a macskával vigyázzunk!
Fotó: Pixabay

A halak is nagyon lényegesek. A tervezést számukra fejlesztették, az élőhelyük kötelező figyelembevételével. A kompozíciók a hal típusától függenek. Sokan közülük menedéket igényelnek, amelyek nélkül elpusztulhatnak. A halakat úgyis elrejthetik egy homokos talajban, hogy a kis bozótokat részesítik előnyben, ezáltal jobban elbújhatnak. A zsákok és a barlangok tökéletesen szolgálnak menedékhelyként. Ezek a különleges megvilágítású díszítések különleges varázst és rejtélyt adnak a víz alatti világnak.

Itt minden megengedett! Keverhetjük a növényeket, mesterséges utánzatokat is használhatunk, de a saját kezűleg megvalósított kialakítás lehetővé teszi, hogy érdekes kompozíciókat hozzunk létre különböző textúrákból, dekoratív elemekből. A növények kiválasztása a témától függ. Ajánlott előnyben részesíteni a szerény és kemény növényeket. A legfontosabb azonban, hogy ne vigyük túlzásba a díszítő elemeket, növényeket és az akvárium lakóit. Mindent harmonikusan kell kombinálni, hogy ne károsítsa a halakat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!