állatvilág

2020.11.11. 16:00

Kötelező és ajánlott oltások kutyáknak

Amikor új kiskutya érkezik a családba, számba kell venni azokat az egészségügyi intézkedéseket, amelyek a későbbiekben a kis állat egészségét szolgálják.

S. Töttő Rita

Forrás: shutterstock

A féregtelenítés mellett a legfontosabb a vakcinázás megkezdése, melynek során meghatározott sorban kapja meg az oltásokat kedvencünk. Ahhoz, hogy az adott betegség ellen hatásos védelem alakuljon ki, kölyökkorban 3-4 oltásra is szükség lehet, míg az idősebb állatoknál évente egyszer elegendő megismételni az injekció beadását. Ma Magyarországon egyetlen kötelező oltást kell beadni a kutyáknak, a veszettség ellenit, melyet minden három hónapos kort betöltött kiskutyának egy hónapon belül meg kell kapnia. Ezt követően hat hónapon belül meg kell ismételni a vakcinázást, majd pedig évente egyszer újból be kell adatni azt.

A kiskutyák immunizálását 5–8 hetes kortól ajánlott elkezdeni. Számos betegség megelőzésére van már vakcina, s azt, hogy ezeket mikor, milyen sorrendben adassuk be, az állatorvossal érdemes megbeszélni. A hazai ajánlott oltások közé a következők tartoznak: a parvovírusos bélgyulladás, a szopornyica, a leptospirózis, a fertőző májgyulladás, a parainfluenza és a Lyme-kór elleni vakcina. Figyeljenek kedvencükre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!