terápiás foglalkozások

2020.10.14. 08:00

Állatokkal segítenek a Fejér megyei nyertesek a gyerekeknek

Három Fejér megyei szervezet pályázott sikeresen a MOL Gyermekgyógyító program pályázatán, aminek köszönhetően az idei tanévben fejlesztő foglalkozásokkal, táborokkal segíthetik a gyerekeket. A három szervezetből kettő állatasszisztált foglalkozásokkal végzi a terápiás foglalkozásokat.

S. Töttő Rita, FMH

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület is nyert az idei pályázaton

Fotó: MOL

A vírushelyzet ellenére a MOL Alapítvány ebben az évben is változatlan keretösszeggel hirdette meg a MOL Gyermekgyógyító Program pályázatát az élmény- és művészetterápiás programok támogatására. A kuratórium döntése alapján a 2020/21-es tanévben 34 szervezet tud évközi fejlesztő foglalkozásokat, illetve téli és nyári táborokat megvalósítani az elnyert 45,3 millió forintos támogatás felhasználásával.

Fejér megyében a székesfehérvári Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány és a Tordasi Közhasznú Állatasszisztált Terápiás és Oktatási Egyesület pályázott sikerrel.

A Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület is nyert az idei pályázaton
Fotó: MOL

A tordasi szervezet a telephelyéhez közeli martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium tanulói számára ajánlja fel kutyaterápiás szolgáltatásait. Ide számos hátrányos helyzetű, értelmi akadályozott, autizmussal élő gyermek jár, akik közül többen gyermekotthonban élnek. – A gyermekeknek szeretnénk sikerélményt biztosítani, erősíteni az egyéni és közösségi értékeket, és számtalan pozitív, örömteli pillanatot szerezni számukra. A programban a farm kínálta valamennyi terápiás és szabadidős élményelemet szeretnénk kihasználni – mondta Fedák Krisztina terápiás kutyafelvezető, az egyesület elnöke.

A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület a tanév során hét helyszínen biztosít kutyás terápiát összesen 145 óvodás és kisiskolás korú gyermeknek, köztük autista, értelmileg akadályozott vagy halmozottan sérült gyereknek. Minden évben van beszédindító csoportjuk és foglalkoznak a gyermekpszichiátriai szakrendelésről hozzájuk irányított gyermekekkel is. A kutyával való kapcsolatfelvétel önmagában pozitív változásokat hoz mind a fizikai, pszichés, emocionális, mind a szociális és kognitív területeken. A harmadik nyertes ugyan nem állatokkal, de a gyerekek számára ugyanolyan örömteli módszerrel dolgozik: a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány bohócdoktorai heti rendszerességgel tudnak „vizitelni” a székesfehérvári Szent György kórház gyermekosztályán, ahová közel 15 éve járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!