még van hova fejlődni

2019.03.27. 14:45

Macskatápokat teszteltek

Összesen 34 féle száraz macskatápot tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a termékcímkén szereplő információk alapján. Értékelték, mennyire részletes a tájékoztatás és milyen összetevőket tartalmaznak a tápok. Úgy tűnik, hogy tájékoztatás terén még van hova fejlődniük a gyártóknak.

S. Töttő Rita / FMH

Forrás: shutterstock

A tesztben elsősorban a tájékoztatás részletességén, valamint a tápok állatifehérje-tartalmán (hús- és állati származék) volt a hangsúly – hiszen a macskáknak mint ragadozóknak ez a legfontosabb tápanyagforrásuk. A gabonafélék puffadást okozhatnak, így ezek az összetevők mindenképpen kerülendők, ezért jó, ha az összetevőlista végén szerepelnek. Pontozták a termékben lévő A- D- és E-vitamint is. Esszenciális aminosav a macska számára a taurin, önállóan azonban nem tudja szervezete előállítani, ezért pótolni kell. Ennek hiányában a macska megvakulhat, idegrendszeri és emésztési problémák léphetnek fel, így mindenképpen fontos, hogy a tápok tartalmazzák ezt az összetevőt, ideálisan 100 mg/100 gramm arányban.

Az Európai Unióban nincs kötelező jogi szabályozás az állateledelek összetételének és analitikai összetevőinek minimális értékeire vonatkozóan, csak a különböző szakmai szervezeteknek vannak erre vonatkozó ajánlásai.

A tesztben zömmel a drágább (2100–4000 Ft/kg) szak­áruházi saját márkás termékek vezetik a listát, de szintén az élmezőnyben találjuk a szupermarketek és drogériák olcsóbb, saját márkás termékeit is 1200–1300 Ft/kg egység­árral. Ezek főleg magas állatifehérje-tartalmuk miatt kaptak sok pontot, többségüknél a gabona nem az összetevőlista elején szerepel, illetve azért, mert a csomagolásról viszonylag részletesen kiderül, hogy mi van termékben. A teszt alapján úgy tűnik, a tájékoztatás nem a gyártók erőssége. A 34 termékből mindössze ötnél tüntette fel a gyártó mindegyik összetevőt százalékos arányban. 14 macskatápnál még az sem derül ki, hogy mennyi hús vagy állati származék van bennük, de a többi összetevőről se sokat tudunk meg. A sereghajtók többnyire azért veszítettek pontot, mert az összetevőlistát a gabonafélék vezetik, hústartalmuk elenyésző vagy egyáltalán nem derül ki, az összetevők részletezésével, százalékos arányával nem fárasztották magukat a gyártók.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!