kifogásához komoly erő kell

2019.02.24. 13:00

Robusztus hal az Amur mellől: kis zsírtartalmú húsa kedvelt a konyhában

Információk, érdekességek a széles körben ismert amurról.

Káldor András, FMH

Vidám horgász a még vidámabb kifogott amurral

Fotó: haldorado

Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán elterjedt. Gazdasági szempontból nagy jelentőségű halunk. A ponty mögött a távol-keleti származású busákkal együtt a halastavi termelés második vonalába tartozik. Jól fejlődik a dús növényzetű holtágakban, de szívesen telepítik horgászvizekbe is, mert kedvelt sporthal. Kis zsírtartalmú húsából kitűnő halételek készíthetők.

Megnyúlt testű, hengeres, oldalról enyhén lapított torpedó formájú, rendkívül izmos hal. Feje a testéhez képest kicsi. A száj félig alsó állású, a szájnyílás hátsó része enyhén lefelé lejt. Az ajkak jellegzetesen vastagok és kemények. A nagy szemek a megszokottnál alacsonyabban vannak. A széles homlokon az orrnyílások és a száj között sekély bemélyedés található. A robusztus test viszonylag kicsi úszókat visel. Pikkelyei nagyok, vastagok és kemények, peremüket sötét szegély övezi, ettől testén félholdakból álló mintázat látható. Háta zöldesbarna, oldala aranysárga, hasa piszkossárga színű. A mellúszók vörhenyesek, a többi úszó sötétszürke. 60 évig is elél, elérheti az 1,5 méter hosszúságot és az 50 kilogramm súlyt is. Évenként 2-3 kilogramm a testsúlynövekedése és ez idő alatt elfogyaszt 400-500 kilogramm táplálékot.

Vidám horgász a még vidámabb kifogott amurral

Hazánkban más európai országok gyakorlatához hasonlóan mesterséges úton szaporítják. Május–júniusban folyók, homokos, sóderes talajára rakja le ikráit. Az ikra 1,5–1,8 milliméter átmérőjű, amely a megtermékenyítés után 3,5–4,5 milliméterre duzzad. Az embrionális fejlődés az adott hőmérsékleten igen gyors, mindössze 30–36 óráig tart. A kikelt lárvák 5 milliméter hosszúak, az exogén táplálkozásra a kelést követő 4–5. napon térnek át. A legkisebb kifogható méret: 40 centiméter.

Legeredményesebben a június–október időszakban horgászható. A hagyományos pontycsalik többségével fogható, általában pontyozás közben akad horogra. Csaliként használható főtt kukorica, különféle gyurmák, bojli, giliszta, tigrismogyoró, zöldborsó, csillagfürt, nádlevél. Erőteljesen védekezik, ezért nagy teherbírású készség használata indokolt. Szinte a nap bármely szakában horgászható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!