Ha szájban történt a csípés, ne késlekedjünk!

2018.07.12. 11:00

Kínzó csípések: hogyan segítsünk kisállatainkon?

A nyár beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével egyenes arányban nő a rovarcsípések száma. Szakembert kérdeztünk arról, mi a teendő, ha kedvencünk szenved.

S. Töttő Rita

A kutyák épp úgy szenvednek a vérszívóktól, mint az emberek

Forrás: shutterstock

Legtöbb esetben elegendő a csípések fertőtlenítése és helyi kezelése – szögezi le kérdésünkre Péntek Eszter, a fehérvári állatkórház állatorvosa, hangsúlyozva: minden esetben meg kell akadályozni azonban a csípés helyének vakarását, harapdálását, nyalását, mert ez sebesedéshez és elfertőződéshez vezet. A viszketést lehet csökkenteni hideg vizes borogatással, jegeléssel és antihisztamin tartalmú kenőcsökkel is.

– Rovarok kétféle célból csíphetnek: vérszívásos táplálékszerzés miatt és önvédelemből – magyarázza az állatorvos. Vérszívásnál, mint kiderült, maga a csípés általában ártalmatlan, viszont különféle fertőző betegséget terjeszthetnek vele a rovarok: a kullancsok babaesiát, a szúnyogok szív- és bőrférgességet. Ezzel szemben a bolhák másként keserítik meg kutyáink, macskáink életét. Az ekcéma jellegű bőrgyulladást nagymértékben bolhanyál okozza, amit a bolha vérszívás közben juttat a bőrbe.

Magyarországon szerencsére nem élnek olyan rovarok, amelyeknek a mérge halálos, azonban egyes állatok allergiásak lehetnek bizonyos rovarcsípésekre. A fehérvári állatkórház szakembere azonban hangsúlyozza: azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ha szájban, orrban, légutakban történt a csípés, mert a helyi gyulladásos reakció miatt kialakult duzzanat elzárhatja a légutakat, és fulladást okozhat. Ez esetben minél gyorsabban antihisztamin-, szteroid- és hörgőtágító injekció adása szükséges. A kalcium, a közhiedelmekkel ellentétben, allergiás reakció csökkentésében nem segít.

A kutyák épp úgy szenvednek a vérszívóktól, mint az emberek
Fotó: shutterstock

Allergiát általában a méhek, darazsak, hangyafélék csípése alakít ki, allergiás reakció más rovarral szemben nem gyakori. A méhek fullánkja a csípés hatására leszakad, mert beleakad a bőrbe és a méregzsákkal együtt a sebben marad, a méh elpusztul. – A fullánkot lehetőség szerint minél előbb el kell távolítani, úgy hogy ne nyomjunk még több mérget a sebbe. A darazsak fullánkja sima, nem szakad le, így a darázs túléli a támadást és képes többször csípni – árulja el Péntek Eszter, akinek a tapasztalata az, hogy pár esetben a csípés kiváltotta allergia nem korlátozódik csupán helyi tünetekre, hanem az egész szervezetet érinti, és túlérzékenységi reakció, ún anafilaxiás sokk, alakul ki. Ezt befolyásolhatja a csípések helye és száma, azonban előfordul, hogy egyetlen csípés is kiválthatja.

Leggyakoribb tünetei a nehézlégzés, ödéma, alacsony vérnyomás, ájulás, vérkeringés-összeomlás. Ezek a tünetek az idő előrehaladtával rohamosan súlyosbodnak és az életet is veszélyeztetik. Ilyen esetben csak a szakszerű, gyors segítségnyújtás mentheti meg kisállatunk életét! A sokkos állapot antihisztamin-, szteroid- és infúzióadással szüntethető meg, jegyzi meg a szakember, ahogy azt is: a kezelés szempontjából nagyon fontos a gyorsaság, ezért kell tájékozódni, hogy a közelben melyik állatorvosi rendelő tart ügyeletet, így baj esetén a lehető leghamarabb kap ellátást kedvencünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!