Veszélyes cicabetegség

2018.05.16. 09:00

Macskasors: amikor a kóbor élet betegséggel járhat

A leukózis a macskák gyógyíthatatlan vírusos betegsége, amely jelenleg a hazai házimacskák körében vezető haláloknak számít. Csak macskát betegít meg, emberre nem veszélyes.

S. Töttő Rita

A cica, ha bágyadt és más tünete is van, gyanakodjunk

Forrás: shutterstock

A megfertőződéshez közvetlen kapcsolat szükséges egy hordozó egyeddel – magyarázza Péntek Eszter fehérvári állatorvos, hozzátéve: a betegség verekedés, párzás útján, illetve testnedvekkel terjedhet. Kismacskák pedig a méhben vagy az anyatejen keresztül is megfertőződhetnek.

– Ezért fontos kijárós kedvenceink mielőbbi ivartalanítása, hogy elkerüljük a nagy csatangolásokat, verekedéseket és a nem kívánt szaporulatokat. A fertőzött macskák egész életükben hordozzák a vírust, de nem feltétlenül betegszenek meg, míg más állatokat képesek fertőzni. A hordozó, illetve beteg egyedeket a többi macskától elkülönítve, bent kell tartani – hívja fel a figyelmet a szakember. A tünet sokféle lehet: gyengeség, bágyadtság, étvágytalanság, soványság, fogínygyulladás, szájfekélyek, megnagyobbodott nyirokcsomók, hasmenés, sárgaság, illetve vérszegénység.

A cica, ha bágyadt és más tünete is van, gyanakodjunk
Forrás: shutterstock

– Jelenlegi tudásunk szerint a betegség gyógyíthatatlan, csak tüneti kezelése lehetséges, megelőzésre viszont vakcinával van lehetőség – mondja az állatorvos, aki szerint a bent tartott egyedüli macskák oltására nincs szükség, ha biztosan nem találkoznak más állattal. Kinti macskákat viszont minden esetben érdemes oltani, ha még nem fertőződtek. A vírus kimutatására gyorsteszt áll rendelkezésre. Legközelebb a megelőzés lehetséges módozatairól szólunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!