Állatvilág

2017.01.13. 21:30

Veszélyben a denevérek

Székesfehérvár - A denevérek általában hosszabb-rövidebb téli álmot alszanak: ősszel és a tél elején hibernálódnak. Kemény hideg esetén elképzelhető, hogy elkezdenek mocorogni, ébredezni, de alapvetően ebben a hibernált állapotban igyekeznek átvészelni a hűvös időszakot.

Szanyi-Nagy Judit

Kemény hideg esetén elképzelhető, hogy elkezdenek mocorogni, ébredezni, de alapvetően ebben a hibernált állapotban igyekeznek átvészelni a hűvös időszakot. Azonban ez a fagyos tél ezeket az állatokat is megviseli. A korábban talált rejtekhelyek már nem töltik be megfelelően a funkciójukat, a városiasodott - például az épületekbe, panelházak repedéseibe menekülő - denevérek elkezdenek átfagyni.

- Az elmúlt 24 órában százötven hívás érkezett be, többnyire az épületek mellé leesett denevérekkel kapcsolatban - mondta el szakértőnk, Lehoczky Krisztián.

Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője

Azonban ez a fagyos tél ezeket az állatokat is megviseli. A korábban talált rejtekhelyek már nem töltik be megfelelően a funkciójukat, a városiasodott - például az épületekbe, panelházak repedéseibe menekülő - denevérek elkezdenek átfagyni.

- Jobb esetben befelé, rosszabb esetben kifelé kezdenek el menekülni a megfagyás elől. Ha az állat a kinti környezetet választja, elképzelhető, hogy leesik, és a hó alatt megdermed. Ez amúgy minden évben előfordul, de nem ennyire drasztikusan - számol be a tapasztalatokról Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

- Az elmúlt 24 órában százötven hívás érkezett be, többnyire az épületek mellé leesett denevérekkel kapcsolatban.

Válaszából kiderül, hogy elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találhatjuk meg a kis emlősöket. Az állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek - és mivel nem marad erejük repülni, így fordulhat elő, hogy leesnek a földre.

- Ha a denevér úgy dönt, hogy a panel vagy a lakás felé indul el, nem kell tartanunk tőle. A hiedelemmel ellentétben nem szoktak hajba akadni, sőt, vért sem szívnak. Ezek rovarevő kisemlősök, jobban félnek tőlünk, mint mi tőlük. Azonban megharapás előfordulhat, éppen ezért a befogás során kesztyű használata ajánlott. A lakásban repülő állatnál érdemes megvárni, amíg elfárad: valahova le fog szállni, például egy festmény mögé vagy a karnisra.

Egy kis pihenés, öt-tíz perc után, kesztyű használata mellett már meg is foghatjuk. A másik lehetőség időhiány esetén, ha valamilyen könnyű ronggyal ledobjuk, amelybe beleakad. Ezt követően óvatosan, kesztyűs kézzel ki tudjuk szabadítani. A megfogott példányt - legyen az bent rekedt vagy földre hullott - egy jól zárható kartondobozba érdemes tenni, amelyre apró szellőzőréseket fúrunk. Miután fagymentes, meleg helyre vittük az állatot, több mindenkit is értesíthetünk.

Az állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat: mivel nem marad erejük repülni, leesnek a földre Fotó: FMH-archív

Az adott nemzeti park felkeresése mellett a 06-30-689-2727-es számon a madármentő állomást érik el, akik készséggel állnak rendelkezésükre. Akinek nincs pénz a telefonján, azt egy megcsörgetést után az állomástól visszahívják majd - árulta el Lehoczky Krisztián.

Ha valaki meg szeretné tartani a megtalált denevért, jó tudnia, hogy a törvény szerint védett állatok otthontartását engedélyeztetni kell a természetvédelmi hatóságnál. Azonban az úgynevezett mentési szállítás lehetséges: ha sérült állatot találunk, a megmentésekor hazavihetjük, ápolhatjuk a törvény által meg nem határozott ideig.

Viszont a védett állat felépülése esetén ugyanúgy a mentőközpontba kell eljuttatni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!