Állatvilág

2017.01.20. 14:02

Mese mesebeli története

Székesfehérvár - Pénteken tartották a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár új macskájának névadóját. Mese minden bizonnyal arra született, hogy gyerekek, felnőttek hada kényeztesse.

Bokros Judit

Csak feküdt az egyik gazdi karján, és tűrte – nem is tűrte, egyenesen élvezte –, hogy egyfolytában simogatják. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Iszkádi Erika pedig láthatóan teljes odaadással kényeztette a nemrég hozzájuk került cicát, akinek névadó ünnepségét pénteken tartották.

Az új jövevény januárban került a házba, azon belül is a könyvtárba, a nyáron elhunyt Mása cica utódaként. A sokak által megszeretett macskát – akire könyvtári program is épült – természetesen nem lehet pótolni, mégis, Mese megérkezésével olyan, mintha a dolgozók visszakapták volna kis kedvencüket. A pénteken Mesévé keresztelt cica ugyanis Mása kiköpött mása. Na jó, Erika szerint kicsit kisebb a feje és sötétebb a bundája, mégis, a megdöbbentő hasonlóság azonnal szemet szúr. S azok a szemek!

Erikától megtudtuk: a cicáról még az ünnepek előtt kaptak értesítést és fotót a menhelyről, ahonnan Mását is örökbefogadták. Először nem hittek a szemüknek, aztán úgy döntöttek: azonnal szeretnék elhozni a macskát. Ez januárban történt meg, s azóta náluk lakik a becses jövevény. Akiről kiderült: ő is igazán különleges személyiség, ám amennyire külsőre hasonlít Mására, viselkedését tekintve annyira különböző. Mása nem kedvelte a túl sok embert, inkább elbújt, ha társaság érkezett, visszahúzódó volt. Mese viszont kifejezetten szereti és igényli, hogy legyenek körülötte, imádja, ha simogatják. Akár egyszerre többen is. Mindezt királynői tartással viseli. Nem hiába hívták a menhelyen Dívának...

Iszkádi Erika igazgató tartotta a kezében Mesét, aki élvezte a folyamatos simogatást. A könyvtár látogatói már vele is találkozhatnak (Fotó: Koppán Viktor)

Új helyén azonban új nevet szerettek volna neki, ezért játékot hirdettek a cica elnevezésére. A beérkezett javaslatokból aztán a ház, a könyvtár közössége kiválasztotta a legmegfelelőbbnek tűnőt. A döntésnél fontos volt, hogy az új név kapcsolódjon a könyvtárhoz, annak tevékenységéhez, és ha lehet, emlékeztessen Mására is. A Mesével mindez megvalósult. Az új név Kovács Árpád festőművésznek köszönhető.

A hivatalos bemutatkozásra a Maroshegyi Óvodából is érkeztek gyerekek. Továbbra is ők a célcsoportjai egyébként a könyvtár Macskatéka Olvasóklubjának (legközelebb január 26-án kerül rá sor), amelynek védjegye a ház macskája, jelen esetben Mese. Ezeken az alkalmakon egy-egy könyvet dolgoznak föl az óvodásokkal, akik közben szeretgethetik is a cicát.

Mese eddig jól bírta a rohamot, reméljük, ez így lesz a jövőben is, és a 2 éves szépség sokáig gazdagítja majd jelenlétével a házat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!