Állatvilág

2016.10.16. 10:45

Kutya egy hideg lesz - Az ebek sem szeretnek ázni-fázni, íme a segítség

Nem csak az ember ázik-fázik a rossz idő beköszöntével. A cidri a kutyákat is eléri, akár kint élnek az udvaron, akár bent a lakásban. De mégis, mit tehetünk, ha segíteni akarunk nekik?

S. Töttő Rita

- Lakáskutyák esetében nincs írott szabály, ami megmondaná, hogy 18 Celsius fok alatt illik felöltöztetni - mondom ezt azért, mert épp a napokban érdeklődött valaki afelől, vajon igaz lehet-e ez az állítás. Nem, de ezt nem is kell túlgondolni - hangsúlyozza Nyakas Gábor székesfehérvári kutyakiképző, aki szerint az eb úgyis megmutatja, mikortól fázik. Előbb felesleges öltöztetni, mert azzal csak azt érjük el, hogy kényesebb lesz.

Persze attól, hogy nincs túl hideg, az esőtől még óvni kell, teszi hozzá a szakember, ezért az ennél melegebb időben is érdemes rájuk adni esőkabátot. Ez, akárhogy is tetszik, nem úri huncutság, mert bizony a kutya bundája könnyen átázik, amely a megfázás, felfázás melegágya. ,

- Az esőtől és az átázástól a kinti kutyákat is óvnám - szögezi le a kiképző, aki szerint, ha az udvari ebnek nincs fedett helye, érdemes készíteni neki olyat, ami nagyobb alapterületű, mint a háza, ahol akkor is ellehet, amikor esik az eső vagy a hó. - Amit még szintén fontosnak tartok, hogy a lábukat, talpukat védjük. Én szeretem a krémeket, cipőket is, máskülönben kikezdi a tappancsukat a sár, a víz.

A kutyaház akkor jó, ha az eb testméretének megfelelő: ha túl kicsi, nem kényelmes, ha nagy, nem tudja befűteni a saját testével. A szakember javaslata szerint az ajtó mérete sem mindegy, hiszen itt szökik leginkább a meleg:

- Épp, hogy beférjen rajta a kutya! Emellett kell rá tenni olyan védelmet, ami megakadályozza, hogy a szél átjárja a házat, és a hőt is benn tartja. Erre szerintem a legalkalmasabbak az átlátszó PVC függönyök, melyeken ki is lát a kutya. Az ajtóra szögelt rongyot ugyanis egy idő után leszedik.

A jó kutyaház lapostetős, szigetelt és van fedett terasza is. Ilyet akár magunk is készíthetünk (Fotó: shutterstock)

Nyakas Gábor egy másik lényeges dologra is felhívta a figyelmet, amire egyébként kevesen gondolnak: a sátortetős kutyaháznál a tető belterével nagyon megnő a belméret, ami miatt szintén nehéz a kutyának kifűtenie.

- Inkább kockaházat válasszunk - mondja, ahogy azt is: mindig fel kell tenni a házacskát valami magasabbra, téglára például, akkor is, ha le van szigetelve alulról! Mert a földön, betonon úgyis átveszi a hideget. A kutyaház belterében alkalmazhatók még direkt erre a célra való infralámpák, illetve fűthető kutyafekhelyek is. Ezek eleve úgy vannak kitalálva, hogy nem tudnak túlmelegedni. Ráadásul az infra hője jó hatással van az ízületekre, megfázásra is.

A legjobb, ha nem pokrócot teszünk egyébként a beltérbe, amely könnyen átnedvesedik, hanem szalmát vagy papírcsíkot, amit nem tud kihúzni a kutya. Ezt azonban 5-7 nap alatt összetöri, ezért cserélni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!