Állatvilág

2016.09.26. 15:50

Megfigyelők mindenhol

A megyében is több helyen lesznek programok az Európai Madármegfigyelő Napokon, október 1-jén és 2-án.

Fejér Megyei Hírlap

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 1992-ben. A program hazai koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Tavaly 38 országban, ezernél több helyszínen, több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a 25 ezernél is több résztvevő.

A dinnyési Fertőn Fenyvesi László (b) segít felismerni a madarakat a hétvégi megfigyelő napokon Fotó: FMH-archív

Az MME országszerte 16 megyében és a fővárosban, 51 helyszínen várja az érdeklődőket. A Fejér megyei helyszínek:

Dinnyési Fertő, Madárdal Tanösvény és Seregélyes Elza-major - október 1., 7-19 óráig, október 2. 7-16 óráig. Találkozó Dinnyés, Rákóczi és Rózsa utca sarok, illetve a régi vasútállomás környéke, valamint Elza-major, gyűrűző hely. Regisztráció a Madárdal Tanösvényen a gyűrűző helyen, illetve Elza-majornál. Madármegfigyelés és gyűrűzés várja az érdeklődőket, de lesznek hosszabb, 3-4 órás gyalogtúrák is Elza-majorba, illetve vissza Dinnyésre.

Lovasberény - október 1., 7-17 óráig. Találkozó a Hársfás úton. Madármegfigyelés és -gyűrűzés, az iskola tanulóinak foglalkoztatása.

Agárdi Madárvárta - október 1., 7-19 óráig, október 2., 7-16 óráig. Találkozó a Chernel István út 57. számnál. Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, alkalmanként kenutúra a Velencei-tavon.

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni! Bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Aki így tenne, az jegyezze fel a helyszínt (település, megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását. Az adatokat az [email protected] címre kell elküldeni október 2-a, vasárnap 16 óráig, vagy telefonon bediktálni: 1/275-6247) vasárnap 10-16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!