Állatvilág

2016.01.27. 15:55

Tiltólistára kerülő díszállatok - bajba kerülhet, aki papagájt vagy ékszerteknőst tart? A megyei szakemberek válaszolnak

Székesfehérvár – Sok ember törvényt fog sérteni azzal, ha különböző díszállatokat, dísznövényeket, úgy mint ékszerteknőst, papagájt, rákokat tart vagy tenyészt, esetleg kereskedik vele – riogatják év eleje óta a magyar állattartókat egy bizonyos uniós rendelkezéssel az interneten. Valóban bajba kerülhetnek a teknőst, papagájt és hasonló díszállatokat tartók?

S. Töttő Rita

„Ez nem vicc, nem humor, hanem a szomorú valóság!” – így fokozzák a hangulatot, utalva az Európai Parlament „idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló” rendeletére. Amely egyébként valóban fontos ügy és célja valójában az őshonos állatok védelme. Amelyre azért is szükség van, mert az úgymond „behurcolt” fajok érzékenyen érintik az Európában honos állatok életterét.

Szakmai körökben állítják: sokan az idegenhonos fajok tartói, tenyésztői közül nem megfelelően bánnak ezekkel az állatokkal, amelyek véletlenül vagy gondatlanságból kikerülve a természetbe veszélyt jelentenek az évezredek óta ott élő fajokra.

Számos olyan faj él Európában, amely őshonos, s amelyek életét veszélyeztetik az „idegenből”  behozott állatok. A lista azonban , amely decemberben készült, mégsem vált hatályossá. Képünk egy székesfehérvári hüllőkiállításon készült, ahol minden engedély megvolt az állatok tartásához Fotó: a szerző

Ezért is szorgalmazza az Európai Parlament az érintett fajokat tartalmazó hatályos uniós jegyzék létrehozását. Az ehhez csatolandó listát azonban, mely az érintett fajokat tartalmazza – s melyet információink szerint az utolsó pillanatban állítottak össze –, végül mégsem fogadta el az Európai Parlament. Ezt megerősítette a Fejér Megyei Kormányhivatal is, melynek szakemberei elküldték a Fejér Megyei Hírlapnak az Európai Parlament témával kapcsolatos állásfoglalását. E szerint, „mivel a kezdeti lista nem vesz figyelembe olyan fajokat, amelyek a legkárosabb idegenhonos inváziós fajok között vannak Európában; mivel egyes szárazföldi növény- és emlős fajok megfelelnek a feltételeknek, és megalapozott kockázatértékelés áll rendelkezésre, ám mégsem szerepelnek a jegyzékben; mivel egyes, az utóbbi években Európában leggyorsabban terjedő idegenhonos fajok közé számító emlős fajok nem szerepelnek a jegyzékben, és mivel az emberi egészségre gyakorolt jelentős és jól dokumentált káros hatással rendelkező, nagy területen és gyors ütemben terjedő növényfajok szintén nem szerepelnek a jegyzékben...” - ezért az üggyel foglalkozó bizottság kénytelen volt visszavonni végrehajtási rendeletének tervezetét, sőt, a fenti állásfoglalást az érintett kormányoknak is meg kellett küldenie. A sebtében összeállított lista tehát, amely tartalmazza az ékszerteknőst, a papagájt és a többieket, viszont nem tartalmaz az őshonos állatokra valóban veszélyes fajokat, mégsem vált hatályos állásfoglalássá.

Így hát – egészíti ki a kormányhivatal a nyilatkozatát, a fentiekre tekintettel hatályos uniós jegyzék a mai napig nem áll rendelkezésre.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy erre a jövőben sem kerül sor, csupán azt, hogy remélhetőleg egy átgondoltabb, szakmailag elfogadhatóbb változat kerül az európai kormányok elé. Amelyet várhatóan majd a magyar kormány is átvesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!