Állatvilág

2015.07.12. 10:58

S jött a sün: Franciska házi kedvence Sári

Székesfehérvár - Volt már patkánya, görénye is, de most egy puffogó kis állatot nevelget Törőcsik Franciska. A szúrós kis Sári a színésznő szíve csücske.

S. Töttő Rita

Törőcsik Franciska életében mindig nagy hangsúlyt kaptak az állatok: volt már papagája, patkánya, görénye, hörcsöge is – sorolja a Vörösmarty színház színésznője, aki, amióta ingázik Budapest és Székesfehérvár között, egy ideje már nem tartott házikedvencet.

Franciska azt mondja: csak akkor vállalna be például kutyát vagy macskát, ha időt is tudna rá szánni. Ám erre most nincs lehetősége. A hiány azért ott motoszkált benne rég, ezért nem rég születésnapjára meglepték egy fehérhasú sünivel.

Törőcsik Franciska és az ő szúrós kis házikedvence - puffog, de azért szelíd jószág, mondja. Fotó: a szerző

– Kicsit persze így is nehéz, mert nem akarom kitenni megterhelésnek ezt a kis állatot, de azért például nyaralni viszem. Jól bírja az utazást – meséli a sünigazdi, aki nagyon megkedvelte a kis jószágot, annak ellenére, hogy nem tapasztalt jókat a fajtával kapcsolatosan: – Volt az unokatestvéremnek is egy afrikai fehérhasú sünije, ami elég barátságtalan volt. A tenyésztők kifejezésével élve puffogott, amikor benyúlt hozzá az ember, így védekezik ugyanis a támadások ellen. Meglehetősen rémisztő tapasztalat volt ez, mégis azt gondoltam, hogy majd én megszelídítek egyet. Elterveztem, hogy a sajátommal sokat fogok foglalkozni, s úgy tűnik, sikeresek ezek a próbálkozásaim. – mondja nevetve Törőcsik Franciska.

A színésznő és párja kicsit alábecsülték az új jövevényt, amikor kialakítottak neki egy sünlakást, ezt ugyanis lazán átugorja vagy éppen megtalálja a legkisebb lyukakat is, amelyeken kifér. – Így azóta gyakorlatilag önjáró lett – árulja el Franciska és lelkesen mesél a Sári névre keresztelt süni szokásairól: – Este, miután lefeküdtem, ő egy órán belül nekiindul és járja a lakást. Hajnalban néha arra kelek, hogy ő mászkál. De olyan sebességgel közlekedik, mint egy felhúzott egér!

A kutya sajnos kizárt – szögezi le ismét a színésznő, aki szerint az eb és a cica is olyanok, mint egy gyerek: rengeteget kell velük foglalkozni. A süni viszont ideális. – Előadás után legalább 11 óra, mire hazaérek, Sári pedig éppen akkor kezd el élni, ekkor foglalkozom vele. A nappalt pedig átalussza.

Az afrikai fehérhasú süni persze nem egy szokványos házikedvenc, de épp ezért illik Franciskához: számára a szokatlan is megszokott, tekintve, hogy korábban is nevelgetett már különleges kedvenceket.

– A patkány például roppant intelligens, helyes állat. A süni is ilyen. Nem kell félni tőle, nem szúr, ha nem fél. De tény, hogy meg kell küzdeni a kegyeiért, én viszont pont ezt szeretem benne.

Franciska most nagy lehetőségek előtt áll: filmek, valamint új fehérvári évad vár rá. Sári süni pedig ebbe az izgalmas, mozgalmas életritmusba tökéletesen belesimul. Megtalálták egymást: mint borsó meg a héja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!