Állatvilág

2015.04.19. 12:19

Egzotikum a Krokodilok, teknősbékák, madárpókok "élő tárlata"

Székesfehérvár - Vezesse bármi is a hüllőtartás irányába az embert, jól fel kell készülni az állatok fogadására, tartására. Egy fehérvári hüllőkiállításon ízelítőt kaphattunk az egzotikus fajok életéből.

S. Töttő Rita

Kis krokodilok, kaméleonok, kígyók, siklók, teknősbékák és számos egyéb különleges, egzotikus állatot hozott A Szabadművelődés Házába múlt héten Tóth Attila, aki az „élő tárlat" gondozója és gazdája is egyben. Nagy élmény egy ilyen kiállítás azoknak, akik egyébként a hétköznapokon a szőrös, négylábú kedvencekhez vannak szokva, de minden természet és állat iránt érdeklődő gyermek, felnőtt számára maradandó élmény volt. Kedvüket leginkább az szeghette, ami azonban a hüllőtartás mindennapjához hozzátartozik: az állatok etetése. Ezeket a fajokat ugyanis gyakorta másik állattal: egérrel, tücsökkel, bogárral táplálják gondozóik. Manapság ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy élő állatot kell prédaként a kígyó, madárpók terráriumába tenni, hiszen számos helyen már fagyasztva vagy egyéb módon „ártalmatlanítva" kínálják az eleségnek szánt állatokat a kereskedések. Tóth Attilánál azonban élő egér várta sorsát az egyik kígyó otthonában, mutatva talán azt, hogy bizony itt nem egy átlag kedvenctartásról van szó. A kiállítás állatainak gondozója egyébként úgy véli: hosszú évek alatt ugyan , de még ilyen sokféle egzotikus állat tartását is el lehet sajátítani.

Tóth Attila egyik kedvencét mutatja, amelyet azonban csak pár percig tudott a kezében tartani. Fotó: a szerző

– Ha közel olyan körülményeket tudunk nekik biztosítani, mint amilyen az eredeti élőhelyükön is van, akkor jól érezhetik magukat – mutat körbe a krokodilok, kígyók, madárpókok egyedi kis világán Tóth Attila. Aki persze nem tagadja, hogy maga is az évek során szerzett tapasztalatainak köszönheti azt, amit tud.

Az egzotikus állatok otthoni tartásának mindig különleges oka van: van az a gazdi, amelyik szeretné megfigyelni, megismerni a kiválasztott állatot, melynek köszönhetően újabb információkhoz, biológiai tudáshoz juthat. Van olyan, akit épp az vonz, hogy különleges fajokat tarthat. Más pedig épp az állatok „speciális" etetése miatt dönt a tartásuk mellett. Az „élő eleséggel" való kegyetlen játék, annak becserkészése és elfogyasztása az, amit a gazda végigkísér, s amely miatt általában úgy dönt, hogy nem fagyasztott eleséggel táplálja különleges kedvencét.

A különleges állat különleges környezetet is megkíván. Fotó: a szerző

Aki egzotikus kedvencet választ otthonába, jól tájékozódjon a döntés előtt! Nem árt megismerkednie az élőlény speciális igényeivel, sőt, a beszerzendő állat eredetével! Ugyanis manapság kapható vadon befogott, valamint tenyésztett egzotikus állat is. S míg az előbbi esetében számos eseményre fel kell készülni (esetleges veszélyes betegségek megjelenése, korai elhullás a megváltozott környezeti viszonyok, a helyi kórokozók miatt), addig az utóbbinál a túltenyésztés esetleges következményeivel számolhatunk. Arról sem árt tájékozódni, hogy a kiválasztott állat otthoni tartásához szükségesek-e különleges engedélyek, illetve hogy a közeli állatorvos fel van-e készülve a fogadására betegség, baj esetén. A gondos gazda ugyanis, legyen szó bármilyen állatról, igyekszik előrelátóan gondolkodni. Amelybe beletartozik az is, hogy felméri, vajon mekkora havi, éves költségre számíthat az állat gondozásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!