Állatvilág

2015.04.26. 14:08

Az ebkölykök réme

A parvovírus főleg fiatal kölyök állatokban éli ki magát, de idősebb korban is előfordulhat. A vírus ellen nagyon nehéz a védekezés.

Sokrétű tünetei lehetnek: a leggyakoribb az emésztőszervek zavara, a kutyus bágyadt, lázas, és masszív akár véres hasmenést, és hányást produkál.

Emellett az immunrendszer védekezőképessége is csökken. Ezek a korképek, ha hosszadalmasan, és nehezen is, de kezelhetők. Ha a vírus nem ezt az utat választja, akkor nagy a baj, bejut a szívbe, ahol elhalást okoz, aminek kezelése sajnos meghaladja a mai orvostudományt. Idősebb korban csak a béltünetek vannak jelen, de a gyógykezelés ebben az esetben is hosszú, és nehéz. Mint mindig itt is a megelőzés a cél. Ha kis kutyát vásárolunk jobb, ha felkészülünk, 2-3 hónapos koráig a kutyus csak lakásban, vagy olyan helyen lehet, ahol más kutyákkal nem érintkezik. A z oltás nagyon fontos: 6-8 hetesen m ár el kell kezdeni, majd 10 és 12 hetesen folytatható.

Sétáltatni csak ezután az oltási sor után lehetséges. Idősebb korban pedig mindenképpen javasolt az ismételt védőoltás beadása!

Vághy Ádám, állatorvos

Címkék#parvovírus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!