Állatvilág

2013.10.21. 16:44

Terápiás módszerek

„A szokásoson kívül milyen módszerrel segíthetek kedvencemen, ha megrövidültek az izmai?” – kérdi olvasónk.

Paál Csaba

Az állatorvos szerint valószínűleg kevesen tudják, hogy emberi gyakorlathoz hasonlóan kisállatoknál is létezik a fizioterápia. A fizioterápia lényege a természet energiáival való gyógyítás. A fizioterápia használata az ortopédiai és a neurológiai betegek rehabilitációjában szokásos.

A fizioterápián belül beszélünk fizikoterápiáról, amikor fizikai energiát használunk fel: elektroterápia, helioterápia, fototerápia, termoterápia. hidroterápia, mechanoterápia. Kémiai energiát használ a balneoterpia, inhalációs kezelés és a klimaterápia.

A kisállat gyógyászatban gyakrabban használt terápiás módszerek a következők: mechanoterápia aktív mozgással, amelynek célja az izomzat és az ízületek erősítése gimnasztikai labdával, hengerrel, levegővel telt párnával, trambulinnal. Az egyik legfontosabb eleme a lépcsőzés és a kádterápia. Passzív mozgatással a beszűkült mozgáspályájú ízületek hajlítása és nyújtása segít a gyógyulásban. Sztreccsing a megrövidült inak, szalagok, sorvadt izmok nyújtásra szolgál. A manuálterápia során az ízületet alkotó csontok egymástól való eltávolítása a cél.

Az elektroterápia során elektromos árammal végzünk izomstimulációt az izomrostok összehúzódásának elősegítése céljából. Ezek a humán TENS-készülékekhez hasonlatosak. Jövő héten a magnetoterápiával folytatjuk, s a többi lehetőséget is bemutatjuk olvasóinknak, amelyek közül érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!