Állatvilág

2013.10.07. 15:07

Időskori probléma kutyáknál

„Úgy látom, a kutyám nem tud üríteni, pedig nagyon próbálkozik” – panaszkodik olvasónk, akinek Paál Csaba állatorvos igyekszik tanácsot adni.

Idősebb kutyáknál előfordul, hogy csont etetése nélkül is székletürítési problémáik vannak. Ezen problémák hátterében a vastagbél és a végbél és a környezetükben levő szövetek elváltozásai állnak. Mik is ezen problémának a tünetei? Az állatok állandóan szűnni nem akaró székletürítési ingerrel küzdenek és az eredmény csak egy-két nehezen kipréselt kis székletgolyó, vagy kis mennyiségű hasmenésszerű híg széklet.

Az állatoknál súlyosabb esetekben esetleg hányás jelentkezhet, de általában a közérzetük megfelelő, sőt esznek és isznak is. Ha a probléma hosszabb ideje fennáll, akkor a hasuk elkezd felpuffadtni, a hasfaluk feszessé, fájdalmassá válik, keveset mozognak, elkezdenek lefogyni és a szőrzetük is elmattul, erőteljesebben hullik. Idősebb korban a vastagbél szövetei ellazulnak, az izomrétege is elvékonyodik. Ezen kóros folyamatok következtében a vastagbél kitágul, izomereje gyengül és a széklet hosszabb ideig tartózkodik a vastagbélben.

Rostdús, nehezen emészthető, sok emészthetetlen ballasztanyagot tartalmazó eleségnél a vastagbélben nagy mennyiségű salakanyag halmozódhat fel, ami a vékonyabb falú, gyengébb izomzatú vastagbelet kitágítja és az nem képes naponta kiürülni, hanem a széklet napról napra felhalmozódik, megkeményedik és sok esetben olyan átmérőjűvé válik, ami a medencén át már nem képes a külvilágra jutni. De más egyéb okok is – sajnálatos módon például daganat ok – állhatnak a probléma hátterében, erről jövő héten értekezik az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!