Állásbörze

2017.03.20. 15:57

Mire figyeljünk az állásinterjún?

Az emberi kommunikáció összetettsége az állásinterjú során is megjelenik. Egy ilyen fontos alkalmon nemcsak arra kell ügyelnünk, mit mondunk, de arra sem árt figyelni, hogyan tesszük mindezt: a non-verbális kommunikáció, úgymint a testbeszéd, gesztusok, szemkontaktus vagy a térközszabályozás mind-mind számtalan dolgot elárulnak rólunk – többet is, mint amennyit szavakkal kimondunk.

Szanyi-Nagy Judit

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

Jó fényt vet ránk, ha az interjúra a megbeszélt időpont előtt öt-tíz perccel megérkezünk, s addigra már nemcsak rezgő módba állítjuk, de teljesen némítjuk is mobiltelefonunkat. Az állásinterjú lényegében már akkor elkezdődik, amikor az épületbe érünk. Itt érdemes hangosan, mosolyogva köszönni a minket fogadónak – legyen az a portás vagy a recepciós – és a folyosón lévőknek is, hiszen nem tudhatjuk, kivel találkozhatunk a mostani, vagy jó esetben a későbbi interjúk során.

Amikor az interjúztatóval találkozunk, fontos, hogy magabiztosságot sugalljunk. A behívás után, a helyiségbe lépéskor ne az ajtóban toporogjunk: nyugodtan induljunk el az interjúztató felé. Lehetőleg a fogadó fél ajánlja fel a kézfogást; ha ő ezt nem teszi meg, mi is kezdeményezhetünk. Arra feltétlenül ügyeljünk, hogy a kézfogás erőssége nagyjából megegyező legyen az interjúztató kézfogásának erősségével – az úgynevezett „döglött hal” típusú, lanyha üdvözlést mindenképpen kerüljük! A kézfogás hosszát szintén az interjúztató diktálja.

Az üdvözlés után a fogadó fél foglaljon először helyet, s ezt követően üljünk le mi. A keresztbe tett kar és láb kerülendő, hiszen ez zártságot mutat a másik felé. A talpunk mindvégig legyen a padlón, és a kezünk se járjon, remegjen. Ha kihúzzuk magunkat, az nemcsak magabiztosságot mutat, de a megfelelő légzést is elősegíti. Az interjú közben mindvégig tartsunk szemkontaktust, ügyelve arra, hogy az ne legyen zavaró vagy nyomasztó: nem farkasszemet kell nézni az interjúztatóval, nyugodtan lehet pislogni vagy néha-néha félrepillantani a beszélgetés közben.

A szóbeli bemutatkozásban igyekezzünk kevés dolgot elárulni magunkról, és inkább az azt követő beszélgetésben térjünk ki részletesebben egy-egy önéletrajzi elemre, például a szakmai tapasztalatunkra vagy a motivációnkra. Az interjú során érdemes mindvégig önmagunkat adnunk, és – amennyiben kérdezik – őszintén beszélnünk arról is, miért tervezzük a munkahelyváltást. A feltett kérdésekre lehetőleg kerülők nélkül, egyenesen válaszoljunk; ha pedig nem értjük, mire gondol az interjúztató, nyugodtan kérdezzünk vissza!

A kérdések amúgy is szerves részét képezik az állásinterjúnak. A jelentkező rendszerint az interjú végén érdeklődhet a céggel kapcsolatos egyéb információkról. Ezzel a lehetőséggel már csak azért is érdemes élnünk, mert így – amellett, hogy megtudhatunk további adatokat – biztosítjuk a leendő munkáltatót arról, hogy a szándékaink komolyak. A fizetésről, a béren kívüli juttatásokról és a szabadnapokról azonban ne mi érdeklődjünk, vagy, ha mégis erre adnánk fejünket, az interjú legvégén tegyük azt! Jó kérdések lehetnek a következők: „Milyen mindennapos felelősséggel, elvárásokkal jár ez a pozíció?”, „Mik szerepelnek a cég hosszú távú céljai között?” vagy „Mik az elsődlegesen elérendő célok a megpályázott pozícióban”? Búcsúzáskor azt is megkérdezhetjük, hogyan kapunk értesítést az interjú eredményéről.

A fizetésigénnyel kapcsolatos kérdés sokak rémálma egy állásinterjún. Ha nem vagyunk tisztában azzal, mennyi a reális bér az adott pozícióban, akkor a tippek helyett nyugodtan áruljuk el, mennyi a jelenlegi keresetünk, amellyel megegyezőt, vagy amelyhez képest többet szeretnénk kapni.

Az állásinterjúra felkészülten menjünk: a cég honlapján érdemes megnéznünk a fő tevékenységüket, az elmúlt évek eredményeit. A tájékozottság mellett a külcsínre is fordítsunk megfelelő figyelmet: legyünk elegánsak, kevés parfümöt és sminket használjunk, alakítsunk ki egy jó összképet – hiszen sokat számít az első benyomás!

Állásbörzét rendez április 3-án a Fejér Megyei Hírlap - Itt biztosan állást talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!