Alcsútdoboz

2016.02.11. 09:23

Adományok Kárpátaljára

Bicske, Ungvár – Mága Zoltán koncertezett, a bicskei és alcsútdobozi küldöttség adományokat vitt a rászoruló testvéreknek.

Zsohár Melinda

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő javaslatára határozott úgy a bicskei testület, hogy a háború után még nehezebb helyzetben élő kárpátaljai magyarokat segítendő alakítsanak ki hivatalosan is testvértelepülési szövetséget. Csap és Rát, valamint az anyaországiak között erősödnek a kapcsolatok, mondta el Bálint Istvánné, Bicskei alpolgármestere, a legutóbbi találkozásuk kapcsán. A Bicskéről és Alcsútdobozról utaztak Kárpátaljára önkormányzati képviselők, velők tartott az országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán. Az ungvári színházban nagy sikerű koncertet adott Mága Zoltán hegedűművész, aki maga külön  500 ezer forintot ajánlott fel a ráti rászorulóknak. A mostani koncert bevételét, 300 ezer forintot a csapi önkormányzat a napokban vette át.

A csapi polgármester, az ukrán Valerij Samardak igen együttműködő, alpolgármesterével, Balogh Oszkárral azonos álláspontot képvisel a magyar kapcsolat jelentőségéről. Utóbbi helyi politikus felesége Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége (KMKSZ) ungvári járási szervezetének elnöke szintén szorgalmazza a bicskei járásbéli együttműködést. Karácsony előtt 1,7 millió forintot gyűjtöttek össze a magyarországi 3. számú választókerület önkormányzatai és lakossága, amit Ráton nyújtottak át az ünnep előtt. Iskolabútorokat, ruhákat, pénzt gyűjtenek a folytatásra, mondta el meghatottan Bálint Istvánné bicskei alpolgármester. Kárpátalján látható a szegénység és a nélkülözés, az ottani magyaroknak sohasem volt könnyű. Csap 9 ezer lakosából több mint negyven százalék magyar, hittel és erővel őrzik nemzeti identitásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!