Alcsútdoboz

2015.08.08. 09:16

Generációk helyi kalandjai

Alcsútdoboz - Ifjúsági napra invitálták a fiatalokat a Helytörténeti kör érett korú tagjai fiatalos tempóban. Főpróbának is szánták: kíváncsiak voltak: nyáron is összetrombitálhatók-e a generációk egy kis összetartásra?

Zsohár Melinda

Akadályverseny, kirándulás, találós kérdések, finom ebéd, baranta-bemutató, egészségnap és diszkó alkotta a napi programot a hagyományteremtő alkalommal. Tóth Erika polgármester és segítői csatlakoztak az önkormányzat által is támogatott nyári rendezvényhez, amit a Helytörténeti Kör oszlopos tagjai szerveztek. A többnyire nyugdíjas pedagógusok alkotta kör csöppet sem „nyugger" tempójú, illetve ha ezen a tréfás fogalmon éppen a lelkes és aktív részvételt értjük, akkor igen. Szili Árpádné Marczinkó Zsuzsanna, Zsigray Péter, Gulyás Lászlóné Marczinkó Mária, Hargitai Lászlóné, Szakáll Béláné, s a többiek hosszú évek óta valóban összekötik az alcsútdobozi nemzedékeket egymással, s az értékek őrzésével. A tagok maguk is fiatalabbként kezdték az akkori idősek által kincsként megőrzött, le nem írt tudását, helyi ismereteiket dokumentálni, feleleveníteni, megőrizni maguknak és az utánuk következőknek.

Az arborétum koronás hídjánál volt az egyik állomás: néprajzi kérdésekkel és képzeletbeli mocsárjárással. Fotó: A szerző

Az akadályversenyre reggel indultak, zászlóval, csatakiáltással, mint egykoron a cserkészek és az úttörők. Ezek az ifjak már egyik szervezetre sem emlékeznek személyesen, de a játék tetszett nekik. A kastélykerten át a magányos cédrus érintésével a kilátónál végződött az útvonal. Vadregényes, látványos és változatos terep! Az egyik arborétumi állomásnál a helytörténeti múzeum népi tárgyait kellett felismerni: még öt-hat évtizede is használatos eszközöket. Ki gondolná, hogy a csizmahúzó, a zoknistoppoló fa és az üveges légycsapda felismerése éppoly fejtörő kérdés a mai nemzedéknek, mint egy tintatartó vagy gyermekcipőre való kaptafa beazonosítása?

Az iskolai sportpálya árnyas fái alatt beszélgettek, megidézték az iskolai éveket idősek és fiatalok, míg a bicskei Egészségfejlesztési Iroda szervezésében állapotfelmérést, szűrést végeztek a szakemberek. Az ősi magyar harcmodor, a baranta bemutatója után estére szabadtéri diszkó vonzotta lazulásra a helyieket. Az ifjúsági nap tágan értelmezett kormeghatározásába elvégre nyolctól nyolcvanig akárki belefér!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!