Adony

2013.05.21. 09:13

A gát tetején az utat a bringások használhatják majd

Sinatelep és Adony között már javában dolgoznak a Váli víz és a Szent László patak közös torkolata szakasza mellett a gát magasításán, szélesítésén. Az egymilliárdos munka idén befejeződik.

Tribolt Lajos

Tavaly ősszel kezdődött el a Duna projekt, amely hat megyében (Győr-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Tolna és Baranya) 152 településének 510 ezer lakóját érinti. Elkészül, illetve korszerűsödik 25 árvíz védelmi műtárgy és mintegy 100 kilométeren végeznek töltés korona korszerűsítést. A mintegy 30 milliárd forintból uniós segítséggel megvalósuló program Magyarország egyik legnagyobb árvízvédelmi munkálata. Célja a lakosság védelme, a gazdasági, kulturális és természeti értékek megóvása.

Fejér megyében  a projekt viszonylag kis területet érint: Ercsi és  Adony között a Váli vizet, a Szent László patakot és a közös  szakaszukat a Dunáig.

A vízfolyáson nincs  zsilip, így a Duna visszaáramlása magas víznél veszélyes lehet. Ezért  a fent említett vízfolyások mellett a gátakat megmagasítják,  koronájukat a mai 3-3,5 méterről 5 méterre szélesítik és azon egy 3  méter szélességű aszfaltozott utat készítenek. Összesen 11,8 kilométer  gát felújítása készül el több mint egymilliárd forintból. A munkákkal  a jövő év végére kell végeznie a kivitelezőnek, amely már javában dolgozik.

A megmagasított gát az úgynevezett mértékadó árvíz szintjénél egy, az  eddigi legmagasabb, 1965-ös árvíz szintjénél két méterrel lesz  magasabb. Megvédi majd Adonyt, Sinatelepet, Beloiannisz alacsonyabb  részeit és az ercsi ipartelepet. A gát tetején futó aszfaltos út  árvízi védekezést szolgál, de nem zárják majd le a kerékpárosok elől.

A munkálatok megkezdődtek, a 6-os úttól felfelé végzik a gát magasítását, szélesítését. Később erre a gerincre kerül az aszfaltozott út, ami a kerékpárosoknak biztosan örömöt okoz majd, hiszen általa könnyebben lesz elérhető a Duna partja, az ártéri erdők és horgász paradicsomok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!