Frissen Fejérből

2021.08.06. 15:20

Néhány hónapja majdnem visszavonult, most érmet nyert az olimpián Kovács Sarolta

Kiegyensúlyozottan versenyzett, s valóra váltotta álmát Kovács Sarolta. A Volán Fehérvár öttusázója bronzérmet szerzett a tokiói olimpián.

Ferencz Balázs

Tokio 20210806 Tokio2020 Olimpia öttusa nők verseny Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kovács Sarolta

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Húsz évvel ezelőtt kóstolt bele az öttusába, 13 éve verseng a nemzetközi felnőtt mezőnyben. Volt már junior-világ- és Európa-bajnok, 2016-ban felnőtt világbajnoki aranyat nyert, sokszor akasztották a nyakába az országos bajnokság legfényesebb medálját is. Egyvalami hiányzott. Az olimpiai érem. 2012-ben, Londonban a 33., 2016-ban, Rióban a 16. lett az ötkarikás játékokon, Kovács Sarolta azonban most, 30 esztendősen célba ért. Bronzérmet nyert Tokióban.

A csütörtöki körvívást holtversenyben a hatodik helyen záró Kovács Sarolta kiválóan kezdte a pénteki, döntő programot. Az úszás 200 méterét 2:07,71 perc alatt teljesítette, futamában két testhosszal verte a mezőnyt, s összesítésben a negyedik leggyorsabb tempósorozatot hasította. Ebben a számban az orosz Gulnaz Gubajdullina olimpiai csúccsal volt a leggyorsabb, a mindössze húszt éves Gulyás Michelle másodikként emelkedett ki a medencéből. Az UTE világbajnoki bronzérmese a létravívásban nem aratott győzelmet, nem tudott talpon maradni, azonban Kovács Saci egy pontot szerzett az összesített versenyben, így a lovaglásnak a hatodik helyről vághatott neki. Nagy levegőt vett Eutric nyergében, mikor a 12 akadállyal nehezített lovaspályára lovagolt. Magabiztosan irányította paripáját, csupán egyetlen verőhibát vétett, így 293 ponttal zárta a számot, amivel a harmadik helyre lépett előre a fehérvári lány. Bővelkedett a drámában a lovaspálya, hiszen csak két litván tudott hibátlan kört menni, ráadásul Gulyás Michelle-t is megtréfálta lova, 243 pontot gyűjtött. A versenyt toronymagasan vezető német hölgy, Annika Schleu azonban könnyek között fejezte be a lovaglást, hiszen négylábúja el sem akart indulni, majd kitört és rombolt, végül kicsengették, így elszálltak Schleu éremesélyei.

A Volán Fehérvár öttusázójának, Kovács Saroltának azonban megnőttek, hiszen az orosz Batasova mögött 11, a koreai Kim mögött pedig 1 másodperccel, harmadikként vághatott neki a mindent eldöntő laser-run-nak.

Lazította a nyakét a rajtvonal mögött, majd mielőtt elindult volna a 3200 méteres, négy lövészettel tarkított nagy útra, körmeire pillantott. Ahol sokminden, amit és akit szeret vele volt. Az öt tusa, a hazát, a családot jelképező trikolór, s a kedvenc, Barack tappancsa. Szívében a vőlegény, Bálint is adhatott erőt, míg az itthon szurkolók lázas szorítása lendítette a sorsdöntő futásra Sacit. Jól jött ki az első lövő sorozatból, majd az első körben az élre állt. Katie French azonban megelőzte az első 800 méter alatt, s a brit lánytól nem is lehetett elvenni a győzelmet, elszakadt a mezőnytől. Kovács Saci előbb az olasz Soteroval harcolt a második-harmadik helyen, a magyar lány azonban remekül lőtt, s 2800 méterig őrizte a második pozíciót. Ekkor előzte meg az 52(!) másodperces hátránnyal a 13. helyről induló Laura Asadauskaite, de a 2012-ben olimpiai bajnoki címet szerzett litván mögött Saci harmadikként ért célba.

Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Harmadik olimpiáján szerepelt, s 2016 világbajnoka az ötkarikás játékokon a legjobbak közé ért. Úgy, hogy tavasszal térdműtéten esett át, majd a rehabilitáció közben trombózist kapott, s felmerült a veszélye annak is, hogy fel kell hagynia az élsporttal. Saci azonban talpra állt, s valóra váltotta álmát: bronzérmes lett az olimpián.

- Az úszás után, mikor kijöttem a medencéből, elbőgtem magam. Annyi feszültség volt bennem, rápillantottam a telefonomra, s láttam, hogy az úszóedzőm hív. Nem szoktam telefonozni verseny közben, de felvettem. Sírt a túloldalon, mert nehéz volt ez az év – tekintett vissza a verseny pillanataira Kovács Sarolta.

– Nagyon sok edzés kimaradt, de próbáltam mentálisan felkészülni. A boldogság miatti sírás után jött a lovaglás. Próbáltam megélni, élvezni minden pillanatát a versenynek. Mikor mentem a lovaspályára, a ló tulaja jelezte, hogy figyeljek, mert a kilences akadálynál balra húz. Figyeltem rá, s megoldottam, egy verőhiba mindig benne van egy lovaspályában. Az volt a kulcs, hogy csak magamra koncentráltam. Fogalmam sem volt arról, hogy ki áll mellettem, ki fut mögöttem, ki, hogy lőtt, csak futottam, lőttem, s mentem tovább. Sokan segítették a munkámat az utolsó hónapokban, s a futópartnereim kiabáltak, hogy menjek, mert meg tudom csinálni. Bevitt a szívem. Csütörtökön a vívás után beszélgettem Vörös Zsuzsannával, aki mondta, hogy csak magamra figyeljek, mert meg tudom csinálni, és bízhatok magamban. Rutinos versenyzőnek számítok, de megígérem, hogy kipróbálom az új öttusát, meglátjuk még, hogy a tokiói az utolsó olimpiám lesz-e...

Végeredmény: 1. Kate French (Nagy-Britannia) 1385 pont; 2. Laura Asadauskaite (Litvánia) 1370; 3. KOVÁCS SAROLTA 1368 (vívás: 20 győzelem/15 vereség/1 bónuszpont/221 pont, úszás: 2:07.71 perc/295 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 12.21:42 perc/559 pont); ...12. Gulyás Michelle 1325 (20/15/0/220, 2:07.48/296, 243, 12:14.76/566)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!