Zámoly

2016.08.22. 18:30

A kenyér összeköt - Így erősítik testvéreikkel a kapcsolatot

Búcs, Zámoly - Testvértelepülésükre, Búcsba utaztak a helyiek augusztus 19-én. A Zámolyon sütött és a Felvidéken megszentelt kenyérből mindenki kapott egy karéjjal.

FMH-információ

A négy évvel ezelőtti Magyarok kenyere kezdeményezés adta az ötletet, hogy a friss testvértelepülési kapcsolatot tovább erősítve - amely a búcsi leventék tragikus, 1945-ös zámolyi kivégzésére és a sírjuk közös gondozásának folyománya - a falunapon a búcsiak és a zámolyiak által összegyűjtött búzát ünnepélyesen összeöntsék, megőröljék majd kenyeret süssenek belőle. Egészen pontosan - ahogy akkor és most is - Simon Zoltán, zámolyi pékmester készítette a cipókat.

Elek László révkomáromi esperes atya celebrálta a szentmisét

A hagyományt ápolva idén is buszra szálltak a zámolyiak és elutaztak augusztus 19-én testvértelepülésükre.

- A negyvenöt fős csapat délután kettő órakor indult el. A községben Karkó János polgármester a saját panziójában fogadott minket, majd innen mentünk a helyi katolikus templomba. Az este hat órakor kezdődő szentmisét Elek László révkomáromi esperes atya celebrálta, s a résztvevők a zámolyi küldöttségből, a búcsi testvéreinkből és Böjte Csaba árváiból alkottak népes sereget, úgy, hogy még az ajtón kívül is álltak.

A Zámolyon megsütött kenyereket az esperes és Molnár László búcsi lelkész osztották szét Fotó: Szabó István

A szentmise égisze alatt megszentelt kenyereket az esperes atya és Molnár László búcsi református lelkész osztotta ki a megjelenteknek - mondta el Sallai Mihály, a Zámolyi Rege Egyesület elnöke, egyúttal a program megálmodója.

A mise után együtt vonultak a hívek a Szent István parkba, ahol elhelyezték koszorúikat a király mellszobránál, majd Szigeti Sándor sírjához is ellátogatottak.

- Az este a helyi iskola étkezőjében zárult, ahol több mint száz ember kötetlen beszélgetéssel, falatozással igyekezett tovább mélyíteni a testvéri kapcsolatainkat. Csak az éjjeli órákban érkeztünk haza - tette még hozzá Sallai Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!