Koncepcióterv

2017.12.27. 20:00

Zöld városunk: Enying – Elkészült a koncepcióterv

Elkészült a Zöld város, Enying című projekt koncepcióterve (akcióterületi és jóváhagyási terv), melyet a tervező az ünnepek előtti képviselő-testületi ülésen mutatott be.

V. Varga József

A Cifrakertben sportpályákat, kültéri fitneszparkot, futósétányt alakítanak ki

Fotó: Látványterv

A grémium elfogadta az előterjesztett koncepciótervet, és határozatában elrendelte az engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció kidolgozását.

Az Enying – Zöld város elnevezésű programot a tervező stúdió a megelőző tanulmány, a meglévő városi szabályozás, a tanulmány és az egyeztetések nyomán készült stratégia, a lakossági fórumokon elhangzott kérések, illetve a lakosokkal és a helyi szervezetekkel folytatott további megbeszélések, a város kultúrtörténeti és építészeti karakterének vizsgálata, valamint az analízis és az elemzések alapján készítette el.

Amint Viplak Tibor polgármester kifejtette lapunknak, a koncepcióterv öt terület fejlesztését foglalja magában: a főtér (154 millió forint), az összekötő autós közterület (30,5 millió forint), a Petőfi park – Cifrakert (135,8 millió forint), az átkötőház (45,6 millió forint) és a Cinca-völgye (61,6 millió forint) fejlesztését. A projekt teljes összege a fentiek alapján 427,5 millió forint.

A főtér kialakítása a mezőföldi kisváros történetére reflektál a magtár helyének felelevenítésével és a Batthyány-kastély karakterével összhangba hozható geometrikus térkialakítással. Az új főtér kialakításának legfontosabb feladata a tér feltárása lesz, egyúttal Enying méltó központjának létrehozása.

Az összekötő autós közterület fejlesztése a tanuszoda és a kastély közötti parkolók kialakítását fogja össze.

A Petőfi park – Cifrakert fejlesztése a park rendezésére, a park közműveire, a víztorony alatti részre és a gyermekparkra, a színpadokra és színházakra, valamint a sporttevékenységekre fókuszál (panorámapark, játszótér, rendezvénytér, sportpályák stb.).

A Cifrakertben sportpályákat, kültéri fitneszparkot, futósétányt alakítanak ki
Fotós: Látványterv

Az átkötőház akciótervének elemei egyebek között a tereprendezésre, a kertépítésre, a járdákra és a külső burkolatokra, valamint a szerkezetépítésre vonatkoznak.

A Cinca-patak völgyében a többi között duzzasztómű és vízügyi létesítmény épül, burkolt utak készülnek, fix padokat, stégszerkezeteket és közösségi kerteket alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!