Helyi arcok

2018.02.20. 19:00

A székesfehérvári jogász, aki hírességekkel zenél

Sárga Taxi, LGT, Tóth Vera, Vastag Csaba, FEZEN, Szabó Gyula, színészet, büntetőjog. Hogy mi a közös bennük? A fehérvári Bérces Viktor személye.

Elekes Gergő

Forrás: dr. Bérces Viktor

Helyi arcok sorozatunk újabb alanya egy nem mindennapi férfi, hiszen hogy férhet meg egymással a zenélés, az ügyvédi karrier, a tanítás és nem utolsó sorban a család? Meséljen erről Bérces Viktor!

Hogy jött a zene az életébe?

5 éves koromban kezdtem el billentyűzni, emlékszem, még a nagymamám és édesanyám kezdtek tanítani az első akkordokra. Emellett 7 éves koromban kezdtem el hegedülni, a Hermann László Zeneiskolában. Ez a 10 év klasszikus zene mindenképp hasznosnak bizonyult a számomra.

Milyen formációkban lehet Önt megtalálni? Úgy tudom, hogy játszott a Sárga Taxi együttesben, dolgozott együtt Tóth Verával, az LGT-vel, Vastag Csabával. Hogy kezdődött velük a kapcsolat?

Nagyon sok zenekarom volt már, nem is tudom felsorolni az összeset. Először helyi rock and roll és pop bandákban játszottam (Menthol, Sárga Taxi, Big Time), aztán megalapítottam a saját zenekaromat FLIPPERS néven. Meglepetésünkre sok rádió játszotta a dalainkat, Fehérvár egyik legjobb szórakozóhelyén pedig rendszeres klubunk volt. Aztán felkerültem Pestre és az ottani zenei élet egyszerűen magába szippantott. Tóth Veránál kezdtem és a mai napig vele dolgozom. Emellett volt alkalmam rendszeresen játszani Charlie-val, az LGT tagjaival, a Vastag testvérekkel, Szandival, Komár Lászlóval, Kökény Attilával, Tóth Gabival ... szóval sok mindenkivel.

Forrás: Bérces Viktor

Ha jól tudom, dolgozott a FEZEN rádiónál is. Itt mi volt az Ön feladat és hogy került ebbe a közegbe?

Igen, 3 éven keresztül vezettem Sztupovszky Tamás és Sztupovszky Zoltán barátommal a „Jó estét Wietnám” c. zenés műsort. Rengeteg vendégünk volt, így egy kis bepillantást nyerhettem ebbe a világba is. Nagyon tetszett az a fajta szabadság, ami a rendelkezésünkre állt a műsorok szerkesztése és vezetése tekintetében.

Gyermekként a színészettel is kacérkodott. Tudna mesélni erről az időszakról?

Gyerekkorom legszebb emlékei valóban a Vörösmarty Színházhoz kötnek. 1995-től 1999-ig, 4 évadon át szerepeltem három darabban. A Pinczés István rendezésében bemutatott Légy jó Mindhalálig c. musicalben Böszörményit játszottam, a Pál Utcai Fiúkban Varsányi Anikó rendező Geréb szerepét osztotta rám, Horváth Péter rendezésében pedig a Dzsungel Könyve c. darabban láthatott a publikum. Elmondhatatlan élmény volt Szabó Gyulával, Bitskey Tiborral és Nagy Annával egy jelenetekben szerepelni. Rengeteget tanultunk tőlük.

Térjünk át élete egy másik oldalára, ami a jogi pálya. Az Ön édesapja országos szinten elismert ügyvéd, befolyásolta Önt ez a példa a pályaválasztás során? Kicsiként ha megkérdezik az embert, hogy mi szeretne lenne felnőtt korában, gyakran az ügyvédi hivatás is megjelenik a tűzoltó, pilóta, rocksztár trió mellett. Önnél mikor indult el az érdeklődés a jog iránt?

Számomra már a gimnáziumi évek alatt világossá vált, hogy civil foglalkozást fogok választani. A „művészpálya” szép és felhőtlen, de rengeteg veszélyt hordoz magában. A jogi pálya mindig is érdekelt – elsősorban a családi tradíciók okán. Az ELTE-n végeztem 2007-ben, aztán 2012-ben sikerült megszereznem – büntetőjogi témában – a Ph.D fokozatot. Jelenleg a Pázmányon tanítok büntető anyagi és eljárási jogot, valamint polgári eljárásjogot. Két tankönyvet jegyzek, de szeretnék még több olyan segédanyagot is publikálni, amely a joghallgatók tanulását nagymértékben segíti.

Forrás: Bérces Viktor

Mikortól kezdett el tanítani? Honnan jött a gondolat?

Lassan 6 éve tanítok a pesti jogi karon. Mivel a családom másik ágán pedagógusok vannak, ezért ezt a hivatást is magaménak érzem. Sőt: ha választanom kéne a zene, az ügyvédkedés és a tanítás között, akkor most biztosan a harmadikat választanám. Szeretem a diákokat, szeretem, ha fel tudom kelteni az érdeklődésüket. Fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy az egyetemen a gyakorlati példákon keresztül magyarázzuk el az elméleti szabályokat. A törvényszöveg memorizálása önmagában nem elég, hiszen az ember könnyen és gyorsan felejt.

Hogyan tudja összeegyeztetni a fellépéseket a jogi pályával?

Eddig sosem volt gondom ezzel. A jogászi munka hétköznapra, a koncert hétvégére esik. Emellett szerencsére a feleségemmel, Karolinával is marad időnk kikapcsolódásra, kirándulásra ... de ahogy mondani szokták, mindenre van idő, csak be kell tudni osztani!

Forrás: Bérces Viktor

Rengeteg dolog van már a háta mögött. Van-e esetleg még olyan célja, amit szeretne elérni, legyen szó akár a zenei, akár a jogi pályájáról?

Már nincs, elégedett ember vagyok. Sokkal fontosabbnak tartom ennél azt, hogy jó emberekkel legyek, jó társaságban. Ezzel pedig szerencsére sosem volt gond!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!