Olcsóbb bérletek

2018.01.01. 08:00

Könnyebb lesz parkolót találni januártól Székesfehérváron?

A közgyűlés decemberi döntése értelmében januártól nem egy bizonyos parkolóra, hanem a teljes III-as övezetre lehet parkolóbérletet vásárolni. Bizonyos parkolókra ugyanis több bérletet adtak ki, mint ahány parkoló ott van.

Házi Péter

A gyűjtőparkolókban munkanapokon nagy a zsúfoltság, januártól 17 ezer forintért gyakorlatilag 22 parkolóban állhatunk meg

Fotó: Pesti Tamás

Januártól így máshol is megállhatunk.

A gyűjtőparkolókban (mint a Skála melletti, az Eszperantó téri, az uszoda előtti, a Vadex melletti és a Gyümölcs utcai) nagy a zsúfoltság, ugyanakkor a korábbi módosításoknak köszönhetően a rövid, 1-2 óra időtartamú parkolás céljára fenntartott, belváros közeli parkolókban könnyen lehet szabad helyet találni. A december eleji közgyűlésen szóba került, feszültséget okoz, hogy egyes parkolókra több bérletet adtak ki, mint ahány parkoló van, így az autósok a szomszédos területeken keresnek megállási lehetőséget. A közgyűlés elé az a javaslat került, hogy 2018 január 1-től szüntesse meg az önkormányzat a csak egy parkolóterületre vásárolható bérletet, ehelyett a teljes III. övezetre szóló bérletet lehessen vásárolni.

A III. zónában minden parkolóra érvényes lesz a bérlet
Fotós: Koppán Viktor Dávid

A teljes övezetre érvényes éves bérlet ára eddig 23 ezer forint volt, ezt a javaslat szerint 17 ezer forintra „szállítják le” januártól.

- Mindennek köszönhetően 2018-tól tehát a III. övezet összes, szám szerint 22 parkolójában meg lehet majd állni az összesen 17 ezer forintba kerülő bérlettel. Ezekből 5-10 perc alatt gyalogosan elérhető a szűken vett belváros – mondta el érdeklődésünkre a változás lényegét Bozai István városgondnok, aki hozzátette, elindult a gondolkodás egy olyan pluszszolgáltatásról, amely egy okostelefonos alkalmazás segítségével megmutatná, hogy melyik parkolóban éppen hány szabad hely van.

Ugyancsak januártól érvényes változás, hogy a belvárosban, azaz a kiemelt várakozási övezetben csak annak adható ki lakossági bérlet, akinek a belvárosban van az állandó lakcíme. Azaz akinek a belvárosban csak tartózkodási helye van, az nem kaphat lakossági bérletet. Ennek oka az, hogy voltak visszaélések a bejelentkezésekkel és így a kedvezményes belvárosi bérletekkel kapcsolatban. (Tudni érdemes, hogy a belvárosra kiadott engedélyek száma háromszorosan haladja meg a parkolóhelyek darabszámát.) Ezzel az intézkedéssel várhatóan 210 autóval kevesebb autó parkolhat majd a szűken vett belvárosban.

A gyűjtőparkolókban munkanapokon nagy a zsúfoltság, januártól 17 ezer forintért gyakorlatilag 22 parkolóban állhatunk meg
Fotós: Pesti Tamás

A decemberi közgyűlésen felszólaló Márton Roland szerint az egyre súlyosodó parkolási problémákat a rendelet módosításával nem lehet megoldani. Szerinte a föld alá történő parkolás nélkül nem lehet kezelni a problémát. Javasolta, hogy a Fűtőerőmű területén alakítsanak ki egy nagyobb parkolót, ahonnan egy gyakran közlekedő körjárattal be lehetne hozni a belvárosba igyekvőket.

Horváth Tancsa Ágnes szerint nem volt jó megoldás, hogy egy-egy területre majdnem dupla annyi bérletet adott ki a város, mint amennyi a hely. Szerinte a nagyobb lakótelepek környékén is szükség lenne parkolóházra. Ugyanakkor üdvözölte, hogy a bérlet ára csökken és több parkolóban lehet majd megállni a III-as zónába érvényes bérlettel.

Tudni érdemes, hogy az önkormányzat jelenleg is keresi a parkolóházra alkalmas területeket, például a Palotai úton, a plázától néhány háznyira lebontott házak helyén tervben van egy parkolóház építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!