Fenntarthatóság

2018.01.04. 20:00

Visszatekintő: fejlesztésre 2,5 milliárdot kaptak a települések

A 2017-es év helyi – Sárbogárd, Alap, Alsószentiván, Cece, Igar, Hantos, Mezőszilas, Nagylók, Sár-egres, Sárszentágota, Sárkeresztúr, Vajta – történéseiből csemegéztünk.

V. Varga József

pihenõ

Január

Január 6., Sárbogárd:

Nem szerencsés, ha helyben az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. A városban a közfoglalkoztatás során változatlanul fenn kívánják tartani a mezőgazdasági, közúti és belvízvédelmi programokat, illetve az intézményi feladatellátást. A mezőgazdasági termelést mielőbb önfenntartóvá szeretnék tenni.

Január 16., Alsószentiván:

Új polgármestert választottak a faluban, a legtöbb szavazatot Husvéth Imre kapta.

Február

Február 3., Sárbogárd:

Dél-Fejér: új utakra hajózni. Inkább két kamion utazzon egy héten a városból, mint húsz autóbusz naponta – jegyezte meg Sükösd Tamás polgármester. Magyarán: a szabad vállalkozási zónából adódóan, ha lehet, maradjon helyben a munkaerő.

Február 19., Kishantos:

A Föld erőforrásai végesek – hangzott el a népfőiskolai műhelybeszélgetésen. Ertsey Attila ökoépítész a legismertebb hazai képviselője annak, hogy a végveszélybe jutott ipari-házgyári építészet fenntarthatóvá tételével, jövőképes átalakításával lábaljunk ki az építőipar kríziséből.

Március

Március 3., Sárbogárd:

Kossuth Zsuzsanna emléke. Kétszáz esztendeje született Magyarország első fő-ápolónője, aki 1849-ben tevékeny részt vállalt a honvédsereg betegápolási rendszerének megszervezésében. Sárbogárdon méltó módon ápolják emlékét.

Március 14., Sáregres-Rétimajor:

A sárbogárdi Mozdulj a Városért Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg Halországban a kolbásztöltő fesztivált. A nemes megmérettetésen a lajoskomáromi különítmény diadalmaskodott, megelőzve a sárszentmiklósi Fröccs Öntők és a Sárhatvani Klub alakulatát.

Március 31., Mezőszilas:

Elhivatottsággal és akarattal. Zámbó Tibor, a Mezőszilasi Németh László Általános Iskola igazgatója, kézilabda- edző két díjat is átvehetett. Januárban a Becsületes játék – Fair Play-díjat, márciusban pedig a Mester-M díjat.

Április

Április 1., Sárbogárd:

Nagy az érdeklődés a városban és a járásban az épülő tanuszodával kapcsolatban. Az önkormányzatnál úgy fogalmaztak: ennél népszerűbb beruházására nem emlékeznek a település történetében.

Április 27., Mezőszilas:

A Németh László-emléknapon Takaró Mihály irodalomtörténész és Tőkéczki László történész Németh László és Illyés Gyula kapcsolatáról szólt előadásában. Németh Magda író a torontói találkozóra készített tanulmányát tárta hallgatósága elé. Átadták a községi Németh László-díjakat.

Április 29., Sárszentágota:

Szent Ágota emlékhelye az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult betegeknek. A kegyhely egész évben látogatható, a Szent Ágota-napot májusban tartják.

Április 29., Cece:

Az általános iskola Illyés Gyula nevét viseli. Az intézményben évente hagyományosan megrendezik az Illyés-napok sportvetélkedőit és a mesemondó versenyt.

Május

Május 26., Sárbogárd:

A Sárbogárdi járás tíz települése 2,5 milliárd forint forráshoz jutott a terület- és településfejlesztési operatív prog-ram pályázatain. A járási székhelyen az iparterület fejlesztésével (573 millió forint) a helyi és a betelepülő vállalkozások számára vonzó infrastruktúrát és üzleti környezetet kívánnak kialakítani a versenyképes ipari park alapjainak lerakásával.

Június

Június 23., Igar:

Második alkalommal rendezték meg a településen a strongman és strongwoman versenyt. A „hopmester” feladatait apa és fia, Kövér József és Kövér Gergő látta el. A férfiak versenyét a Rompos István–Piukovics János páros nyerte, a nők között Zsetnyainé Renáta diadalmaskodott.

Június 23., Cece, Alap:

A cecei és az alapi 7. osztályos diákok csaknem 1300 kilométert tettek meg kirándulásukon. A Partium és Erdély olyan településein is járhattak, melyek fontos szerepet játszottak az 1848-49-es szabadságharc eseményeiben.

Július

Július 3., Sárkeresztúr:

Először rendeztek a faluban levendulafesztivált. Úgy tűnik, a levendulaszüret hagyománnyá válik.

Július 14., Sárbogárd:

Két motoros kunszt között a kaszkadőr megkérte barátnője kezét. A tuningfesztivált nyolcadik alkalommal rendezték meg az Ifjúsági parkban. A csúcsra hangolt géperejű járművek mindenkit ámulatba ejtettek.

Július 21., Hantos:

Kiskirályok zsákkal, királynők talicskával. A hagyományok ápolása és továbbörökítése szép és nemes feladat. A pünkösdi kiskirályi

címet Koncz Levente, a királylányit Tóth Alexandra érdemelte ki. A királyi címet Parádi György gyűjtötte be, a királynőit Kertész Kamilla (ők az életben is egy pár).

Sárbogárd, tuningfesztivál – mi szem-szájnak... Fotó: FMH-archív (VV)

Augusztus

Augusztus 14., Alap:

Üdvözlet a vadásznak, tisztelet a vadnak! – így hangzott a köszöntő a jubileumi, 25. megyei vadásznapon. A település már harmadik egymást követő alkalommal adott otthont az ünnepnek.

Augusztus 18., Hantos:

A jurtaépítésben úttörők, 1989-ben kapták ajándékba a díszes kazah jurtát. Abban az évben rendezték az első falunapot, és azóta következetesen Jurta-napoknak nevezik nyári kulturális és szórakoztató rendezvénysorozatukat.

Szeptember

Szeptember 15., Sárbogárd:

A Sárréti Csókavirág Népi Együttes második helyezést ért el a lengyelországi Zakopanéban 49. alkalommal megrendezett Hegyi Népek Folklórfesztiválján.

Szeptember 22., Cece:

A megyei kettesfogathajtó-bajnokság 2017-es szezonját a mezőszilasi Semjén Attila nyerte, megelőzve édesapját, id. Semjén Attilát és a sárbogárdi Tóth Roxánát. Csapatban is Szilas vitte el a pálmát, a két Semjén mellett Csontos Gyula alkotta a gárdát.

Igar-Dádpuszta: O.Z.O.R.A. fesztivál – együtt, békében a nagy égbolt alatt Fotó: FMH-archív (VV)

Október

Október 13. Alap, Sárkeresztúr:

A közfoglalkoztatottak a települések egyik mozgatórugói: legyen szó helyi termékek készítéséről vagy virágosításról, a végeredmény sok esetben az ő kezük munkáját dicséri. Értékteremtés és szociális elemek – ezek a hívószavai a közfoglalkoztatási programoknak, mind Alapon, mind pedig Sárkeresztúron. Nem üres szavak ezek: a települések közfoglalkoztatottjai valóban értékes, sok esetben a helyi sajátosságokra épülő termékeket adnak ki a kezük közül.

Október 14., Alsószentiván:

Püspöki áldás a dél-mezőföldi emlékhelyre. Megújult a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első hazai kegyhelye. A Székesfehérvári Egyházmegye az általános iskolát is átvette. Spányi Antal megyéspüspök szívügyének tekintette, tekinti az alsószentiváni változásokat.

November

November 8. Nagylók:

Fűszerpaprika a feldolgozóból. A gazdasági portán még 2016-ban növényházat építettek, idén pedig elkészült a szárító- és aszalóüzem. A szociális szövetkezet 2015-ben alakult, s immár két hónapja önálló. Az önkormányzat belügyminisztériumi elismerő oklevelet kapott a közfoglalkoztatásban elért kiemelkedő eredményéért.

November 10. Vajta:

A mintegy ezer lelkes helység a megye legdélebbi részén található, fokozottan hátrányos településnek minősítve. A reményteli jövő felé mutat, hogy vannak, akik számolnak még a fürdő újranyitásával és a turizmus ismételt fellendülésével.

December

December 8. Mezőszilas:

A korábban Szilasbalhásként ismert település az elmúlt évszázadokban számos változáson ment keresztül. De a jövőre nézve is vannak terveik. Az 1950-es években telepített erdő akár parkerdő is lehetne, futóúttal, gyalogösvénnyel, pihenővel, szabadtéri színpaddal, információs táblákkal. Ám ez egyelőre még a jövő zenéje.

December 8., Sárbogárd:

A Tánckavalkádot Vaskeba Krisztina álmodta meg, a rendezvény mindig is a helyi tánccsoportok összetartásának jeles eseménye volt és maradt. Az idei, 8. kavalkádot a Radnai Zoltán–Szőke Fanni versenytáncospár rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!