Minden készen áll

2020.04.29. 14:00

Izgalommal telve várnak már a könyvtár nyitására a bakonykútiak

Pályázati forrásból fejlődik a könyvtár az apró, ám egyre aktívabb településen. Szinte minden készen áll a nyitásra, csak a kijárási korlátozás feloldására várnak.

Palocsai Jenő

Most még ugyan zárva a főbejárat, de odabent már minden készen áll a könyvtárlátogatók fogadására

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A településen 2019. január 1-ig nem volt könyvtár. A falu akkor csatlakozott a megyei hatókörű Vörösmarty Mihály Könyvtárhoz, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR). Az olvasni vágyókat tavaly szeptemberig a Polgármesteri Hivatal épülete várta. Aztán átadták a falu lakosságának a volt kocsma és bolt összenyitásából új funkciót kapó épületet, a falu központjában lévő egyszerre tájba illő és korszerű közösségi házat.

A település vezetőjének, Marics József polgármesternek és munkatársainak kézenfekvő volt, hogy a könyvtár, pontosabban a Bakonykúti Könyvtári Információs és Közösségi Hely átköltözzön az új épületbe. Ezzel egy időben írt ki a Nemzeti Kulturális Alap (NEA) „Települési könyvtárak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” címmel pályázatot, amin részt vett Bakonykúti is.

Most még ugyan zárva a főbejárat, de odabent már minden készen áll a könyvtárlátogatók fogadására
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

Mészáros Imola művelődésszervezőtől megtudtuk: – A berendezés tervezésekor az ellátó könyvtár, a VMK arculattervezőjével dolgoztunk együtt, az összes bútor rendelésekor a KSZR színeit, stílusát kértük. A cél az volt, hogy vigyük ki a könyvtárat a könyvtárból! Ennek eredményeképp a folyóirat állvány a közösségi ház nagytermében kapott helyet, ahogyan a gyerekrész is az ülőpaddal, babzsákokkal, fejlesztő fotelekkel. Itt, a nagyteremben tartjuk majd a könyvtári rendezvényeket, könyvbemutatókat, filmvetítéseket is.

Decemberben kiderült, hogy nyertünk, így 2,4 millió forint értékben vehettünk új bútorokat, infokommunikációs eszközöket

Ezeknek 90 százalékát fedezi ez a pályázati úton nyert, vissza nem térítendő támogatás. Asztali számítógép, nyomtató, szalagfüggönyök, könyvespolcok, kabátakasztók, folyóiratállványok, székek, lámpák, vetítővásznak, szőnyegek biztosítják immár, hogy korszerű, magas minőségű szolgáltatást tudjunk nyújtani. Egy jól működő és élő könyvtár lesz a faluban.

A veszélyhelyzet kihirdetése után, március végére sikerült beszereznünk mindent, így már csak a programok újraindulására várnak a falusiak, hogy birtokba vehessék a már teljesen berendezett épületet. De eközben a munka a háttérben folyik, hiszen mi selejtezést és leltározást végzünk, illetve pótoljuk az elmaradt adminisztrációs feladatokat. Utóbbiak közé tartozik, hogy komoly odafigyeléssel előkészítünk egy új, a jelenlegi szakmai követelményeknek megfelelő közművelődési rendelet-tervezetet, sőt, online oktatáson is részt veszünk, amellett, hogy készülünk a járvány utáni helyzetre.

Az már most biztos, hogy a település közkedvelt eseményein a résztvevők magas aránya nem fog csökkenni a nagy visszatéréskor. A lelkesedés kitart addig köszönhetően annak, hogy az online felületen folyamatos a kapcsolattartás a közösségben. A tervek szerint később, a VMK segítségével elindul a KönyvtárMozi is, amire nagy volt az érdeklődés korábban, és amelyhez az eszközöket szintén az említett pályázati forrásból biztosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!