Hungarikum, ami meleget ad

2018.01.31. 07:00

Megszámolni is nehéz, mennyi díjnyertes megyei pálinkánk van

Pálinkából jeles – legalábbis Fejér megye biztosan. E hungarikum készítésében is kiemelkedünk.

R. Szolga Réka, FMH-információ

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, amely eredetvédettséget élvez. Csak hazánk, illetve négy osztrák tartomány használhatja ezt az elnevezést, amely törvényileg szabályozott.

A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny az idei év első megmérettetése volt a nedűt készítők számára. Számos kiemelkedő eredmény született a megyei pálinkafőzők jóvoltából.

Az Agárdi Pálinkafőzde Kft. az elmúlt 15 évben számos aranyérmet szerzett
Fotós: archív

- Fontosak a versenyek, de a fogyasztói visszajelzések még ennél is lényegesebbek számunkra – mondta el az Agárdi Pálinkafőzde marketingvezetője, Tollas Csilla. Az agárdiak idén 19 éremmel tértek haza Ongáról. – Úgy érezzük, hogy már bizonyítottuk az elmúlt 15 évben, hogy képesek vagyunk minden alkalommal ugyanolyan odaadással pálinkát készíteni – emelte ki.

- Erősödött a mezőny, egyre többen, egyre jobb pálinkákat neveznek be – tette hozzá a csákberényi Pataki Attila, aki a 2018-as év legjobb bérfőzetője. Úgy vélte, az utóbbi tíz évben meredeken ível felfelé mind a pálinkafogyasztás, mind a -főzés. Lapunk kérdésére személyes kedvencei között említette a vilmoskörtéből és a fekete szederből készült italokat.

Pataki Attila

A perkátai Pavlicsek Csaba negyedszerre is az év magánfőzője lett. – A pálinka érzékszervi objektív bírálata történik meg négy szempont alapján: tisztaságot, gyümölcskaraktert, a szájérzetet, illetve a harmóniát, a lecsengést vizsgálják – mondta lapunknak a versenyről. – Ahhoz, hogy egy bronzérmes pálinkából aranyérmes legyen, évek, tapasztalatok szükségesek. Tudom, jó az irány, de akár a pihentetés, akár a párolás, akár a magozás, az élesztőkultúra is közrejátszik a díjazásban – fogalmazott.

Pavlicsek Csaba

Az idei év első pálinkaversenyén tehát megyénk kiemelkedő helyen végzett.

A VERSENY FEJÉR MEGYEI DÍJAZOTTJAI

A IX. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen jóval 1700 feletti nevezett tétellel kellett a szakértő értékelő, bíráló zsűrinek megbirkózni. Lapunk úgy értesült, hogy ez rekordmagas számnak számít. Takács László szervező tájékoztatása szerint Fejér megye kiemelkedően jól szerepelt a versenyen. Mint fogalmazott, nem könnyű díjat nyerni. Az alábbiakban közöljük azokat a versenyzőket, akik számos díjjal térhettek haza Fejér megyébe:

Czetis-ház, Szár

Nobilis Pálinka, Szár

Tabajdi Pálinkafőzde

Kovács Judit, Tabajd

Pavlicsek Csaba, Perkáta

Csoli Balogh Zsolt, Perkáta

Agárdi Pálinkafőzde

Gráfik Árpád, Iváncsa

Pataki Attila, Csákberény

Váli János, Csákberény

Lakatos Tibor, Mór

Bata Ferenc, Mór

Horváth Tamás, Tác

Pál Jenő, Tác

Ostváth István, Soponya

Szalai Gyula, Csősz

Vörös Tibor, Seregélyes

Borzán Miklós, Dunaújváros

Garas Tibor, Dunaújváros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!