Koronavírus Fejérben

2020.05.07. 07:21

Kettővel nőtt a fertőzöttek száma Fejérben – Ezek voltak a szerdai nap legfontosabb hírei

Az elmúlt heteket a koronavírus és az annak megelőzésére tett intézkedések alakítják. Összegyűjtöttük a szerdai nap ehhez kapcsolódó, megyénket érintő híreit

feol.hu

Forrás: Pixabay.com

312 fertőzött a megyében csütörtökön

A koronavirus.gov.hu tájékoztatóoldal szerint szerdán a fertőzöttek száma 310 fő volt, míg kedd reggelre ez a szám 312-re emelkedett, tehát a beazonosított fertőzöttek száma 2 fővel nőtt. Összesen pedig 3150 fő beazonosított fertőzött van az országban.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mindennap nyitva tart a városi piac

Szerdai tájékoztatójában hívta fel a figyelmet a székesfehérvári polgármester, hogy csütörtökön a közösségi oldalán tart online fogadóórát, így akinek kérdése, javaslata van, ott felteheti ezeket.

  • Székesfehérváron 233 személyt kerestek meg, hogy vegyen részt az önkéntes, ingyenes vizsgálaton. Erre két napon kerül majd sor, a vizsgálatokhoz a város az Alba Regia Sportcsarnokot biztosítja.
  • A szerdai adatok alapján a városban nyitva tartó öt ügyeletes óvodába összesen 131, az ügyeletes bölcsődébe pedig 17 kisgyermeket vittek be szüleik, emellett a nem önkormányzati fenntartású intézményekben is fogadják a hozzájuk járó gyermekeket ügyelet keretében. Az igények a folyamatosan nőnek, ezért az Önkormányzat május 11-én, hétfőtől valamennyi bölcsődét megnyitja ügyeleti ellátás biztosítására.
  • Május 9-én, szombaton újra megnyit az iparcikk piac. A városi piacon bevezetett rend szerint lehet itt is vásárolni, azaz a 65 év felettiek 07.00-09.00 óra, a 65 év alattiak pedig 07.00 óra előtt és 09.00 óra után mehetnek be az iparcikk piacra. A maszk, illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas textil használata itt is kötelező.
  • A nagy forgalomra tekintettel ezentúl vasárnap és hétfőn is nyitva tart majd a városi piac, azaz a zsúfoltság elkerülésére újra a hét minden napján lehet ott vásárolni 05.00 és 14.00 óra között. A vásárlókat továbbra is maszkban, a máskor szokásos feltételek és idősávok megtartásával várják.
  • Május 4-től az esküvőkkel kapcsolatosan is új szabályozás lépett életbe: lehetőség van arra, hogy a korábbi nagyon szűk résztvevői kört – a Hiemer-ház házasságkötő termének adottságaihoz igazítva, a másfél méteres távolságot betartva – 24 személy jelenlétére bővítsük. (Aki nagyobb létszámú esküvőt szeretne, annak a Hiemer-ház báltermét tudjuk biztosítani, ennek egyeztetése azonban előzetesen meg kell hogy történjen.)
  • A május 4-étől életbe lépett új szabályozások már lehetővé teszik, hogy a kegyeleti szabályok és a biztonságos másfél méteres távolság megtartásával már korlátozás nélküli résztvevői számmal lehet temetéseket tartani.
  • A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 310 fő
  • Újabb autóval segíti a mentők munkáját az Ivanics csoport

    Az áprilisban munkába állított autót követően szerdától egy újabb, teljeskörűen felkészített kishaszongépjárművel segíti az Ivanics csoport a Fejér megyei mentők munkáját.

    A kirendeltségen szerdán átadott autó feladata az egészségügyi eszközök, többek között a védőfelszerelések szállítása lesz.

    Fotó: FMH

    Szükséges a teszt készítése

    A magas rizikófaktorú orvosi beavatkozások esetén elengedhetetlen egy előzetes teszt elkészítése.

    A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójától, Bucsi Lászlótól tudjuk: a magas rizikófaktorú beavatkozások esetén minden „szakmánál” kötelező tesztelni a pácienst. Vagyis a jelenlegi protokoll szerint a beteg telefonon bejelentkezik az adott szakrendelésre, vizsgálatra, ott őt alaposan kivizsgálják, majd ha egy nagyobb beavatkozásra – a többi között laparoszkópiára, endoszkópiára – küldik, előtte elvégeznek rajta egy úgynevezett PCR-tesztet (ez alkalmas a koronavírus, vagyis a SARS-CoV2 direkt kimutatására). Amennyiben az eredmény negatív lesz, úgy a páciens továbbmehet a vizsgálatra a lehető legrövidebb időn – például egy héten – belül.

    Ha lehetséges, továbbra is kerüljék a személyes találkozást!

    A székesfehérvári városvezetés közleményben tájékoztatott: fog- és szájbetegségek kezelése esetén az aeroszolképződéssel járó beavatkozások (úgymint a turbina, mikromotor, forgóeszköz, ultrahangos eszközök használatával végzett fogtömés, -pótlás, gyökérkezelés, fogkő-eltávolítás) COVID-átvitel szempontjából magas kockázatúak, így a tervezett beavatkozás előtt ugyancsak szükséges egy negatív SARS-CoV-2 vírus PCR-teszteredmény megléte. Emellett – taglalják a közleményben – az ultrahang-diagnosztika szintén magas kockázatú a COVID-átvitel szempontjából, ezért a Család- és Nővédelmi Központ ultrahangrendelésén a tervezett beavatkozás előtt egy negatív PCR-vizsgálati eredmény bemutatása ugyancsak szükséges. A tesztelés kivitelezéséről szóló tájékoztatót a későbbiekben küldik meg Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere rendelkezése alapján – értesültünk. Keresőképtelen állomány és egyéb igazolások, illetve a szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok kiállítását továbbra is kizárólag telefonon lehet kérni a háziorvosoktól – írta meg az önkormányzati kommunikációs központ.

    Egyre több üzlet várja a vásárlókat

    Egyes helyek rövidített nyitvatartással, más üzletek a korábbiakban megszokott időintervallumban várják a régi és az új vevőket. Egyre többen merészkednek az utcára, és a boltokat is újra felkeresik az emberek, hiszen az elmúlt hetekhez képest egy korábban még átlagosnak tűnő bevásárlás is élményszerű programmá válhat. A székesfehérvári bevásárlóközpontban a szükséges óvintézkedések betartása mellett újra elindult az élet.

    A vásárlókat kiemelten kérik arra is, ügyeljenek a másfél méteres távolság betartására. Öröm az ürömben, hogy találunk olyan ruhaüzletet is, amelyik térítésmentesen biztosít maszkot a hozzájuk betérő vásárlóknak, így az is átlépheti a bolt küszöbét, aki esetleg védőeszköz nélkül indult el otthonról. A legtöbb üzlet ajtajánál kézfertőtlenítő várja az érkezőket. A kisebb, specializált boltok esetében, akadnak olyanok, ahol maximalizált a vásárlói létszám.

    Több boltban is körülnéztünk, mi a helyzet, az eredményt pedig ebben a cikkünkben olvashatják

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!