izgatottan várják a tanévet

2018.09.07. 14:00

Beindult az egyetemi élet Székesfehérváron

A felsőoktatási tanévnyitó ünnepség után, hagyományteremtő szándékkal közös túrára indultak az elsősök.

Palocsai Jenő

Akkor lesz igazán otthonos ez a város, ha az egyetemisták hozzá adják a saját hangulatukat a város hangulatához

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Gaudeamus dallamára érkezett Székesfehérvár zászlaja a Vörösmarty Színház színpadára, felvezetve a mögötte érkező elnökséget. Cser-Palkovics András polgármester mellett Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem, Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem és Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora foglalt helyet.

Negyven különböző feladat várt a győzelemre hajtó elsősökre

A nézőteret megtöltő hallgatók állva fogadták az elnökséget, valamint a magyar himnuszt, utóbbit a 21 gramm Akusztik Zenekar előadásában. A város első embere, majd a felsőoktatási intézmények vezetői egymás után tartották meg ünnepi beszédüket, melyben buzdították a hallgatókat, hogy ne csak annyit tegyenek, amennyit elvárnak tőlük, hanem akarjanak többek, nagyobbak lenni! A 21 gramm és a nemrég alakult Székesfehérvári Balett Színház műsora után a hallgatókat az egyetemek és Székesfehérvár polgáraivá fogadták. Az eskütételt a Szózat követte, majd az elnökség kivonulásával véget ért a hivatalos rendezvény.

Akkor lesz igazán otthonos ez a város, ha az egyetemisták hozzá adják a saját hangulatukat a város hangulatához
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Este hatkor folytatódott a város egyetemistáinak évnyitója, a Magyar Király Szálló előtt. A színes szökőkút mellett gyülekeztek a fekete egyenpólóba bújtatott hallgatók, majd az eligazítás után elindult az Összegyetemi Gólyatúra, keresztül a városon. Idén első alkalommal avatják ilyen módon az idősebb diákok az újakat. Hagyományteremtő célú a kezdeményezés, amit a fiatalokkal együtt gólyatúrázó polgármester, Cser-Palkovics András is támogat. Negyven különböző feladat várt az elsősökre, akik mindent elkövettek, hogy csapatkapitányaikkal az élen, legyőzzék a többieket. Természetesen több csapat volt, nem a három egyetem küzdött egymás ellen. Latin szöveget kellett keresni a Varkocs szobornál, a legvastagabb könyvet megkeresni a könyvtárban és tisztában kellett lenni a Fekete Sas Patika történetével is.

Sok feladat, kevés idő

Voltak persze könnyedebb feladatok is, mint a told el Kati néni kocsiját, az edd meg az országalmát, vagy vegyél rá valakit, hogy adjon egy minél hosszabb tincset a hajából! A mai kor divatjának megfelelően ezekről és az összes többi feladatról videót vagy képet kellett csinálni, és azokat fel kellett tölteni egy közös oldalra. A sok feladatra meglehetősen kevés idő állt rendelkezésre, fél kilencre minden csapatnak a Petőfi Kultúrtanszékre kellett érkeznie, ahol a szervezők ígéretének megfelelően eredményhirdetés, egy nagy buli és hot dog várta a szellemileg feltöltődött, de fizikailag lemerült hallgatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!