Bátran példát lehet venni

2018.02.03. 15:29

A legfontosabb vezetői képességek tulajdonában volt Weiss Manfréd

A legfontosabb vezetői kompetenciákról a Közép-Európa egyik legnagyobb vállalatát létrehozó Weiss Manfréd apropóján beszélgettünk dr. Papp Dénessel.

B. Kiss László

Fotó: Fehér Gábor

Papp Dénes több mint 20 éven keresztül vezette, irányította a Bericap fehérvári kupakgyárát, és 2014 végéig volt a vállalatcsoport közép-kelet-európai igazgatója is.

A cég társadalmi felelősségvállalása kapcsán nem egy fehérvári sportsikerhez is hozzájárult. Papp Dénes a napokban több évtizedes vezetői tapasztalatait workshop, azaz meghívott vendégek részvételével zajló előadás, eszmecsere keretében osztotta meg.

A beszélgetésünk témájául a legfontosabb vezetői képességek és managementi kompetenciák szolgáltak, a kiindulópontot pedig Katona Zsuzsa Weiss Manfrédról szóló filmje jelentette.

– Nem tanulság nélkül való annak összehasonlítása, hogy mely vezetői kompetenciák voltak fontosak száz évvel ezelőtt, és melyek szükségesek manapság – húzta alá Papp Dénes.

Egy cégvezető nem élhet kizárólag a számok bűvöletében – mondja Papp Dénes  Fotó: Fehér Gábor

Weiss Manfréd, a később Csepel Művel megalapítója rövid idő alatt Közép-Európa egyik legnagyobb ipari vállalatát hozta létre. Bár vérbeli kapitalista volt, a társadalmi felelősségvállalásban is az élen járt. Vállalati bölcsődét alapított például, ahol az alkalmazottak gyerekeire néhányhetes koruktól hatesztendős korukig felügyeltek. Az általa felállított népkonyhán több ezer szegény sorsú embert láttak el meleg étellel.

– Ma is tanulságos Weiss Manfrédnak az a gyakorlata, ahogy válság idején „előremenekült”. Ezen időszakban is invesztált, új termékeket keresett, amelyekkel aztán piacra léphetett a dekonjunktúra lecsengése után.

A vállalata először egyébként konzervet gyártott, a termékpaletta azonban fokozatosan bővült lőszerrel, edényekkel, tűzhelyekkel vagy éppen varrógéppel.

Rendkívül nagy munkabírású volt, nem egyszer éjjel tiezenegy, tizenkettő órakor jegyezte elő másnapi teendőit – emelte ki többek között a filmből Papp Dénes.

– A sport támogatása nem csupán a reklámcélokat szolgálja, hanem – saját tapasztalatomból mondhatom – adott cég számos, sportszerető dolgozóját is motiválja. Ők büszkék lesznek a cég nevét viselő csapatra, és a munkához is máskánt állnak hozzá. Ezáltal a sporttámogatás üzletileg is kifizetődő lesz – állítja Papp Dénes.

Fotó: Shutterstock

A kupakgyár volt igazgatója szerint hasznos lehet adott cég számára a vállalati önálló sportklub keretén belül működő tömegport felkarolása. A horgászengedély, a fittneszbérlet megvásárlása vagy kerékpártúrák megszervezése sokszor többet jelent a munkavállalónak, mintha ezen értékben pénzt kapna. Ráadásul a pénzt valószínűleg nem a saját lelki, testi regenerálódására, egészségének megőrzésére fordítaná...

– A rátermett cégvezető folyamatosan innovatív, keresi az új kihívásokat, hasonlóan Weiss Manfrédhoz – folytatja a felsorolást Papp Dénes.

– Képes igazodni a gyorsan változó világ igényeihez, és mindig egy lépéssel a konkurencia előtt jár.

Fontos kompetencia a gyors döntés képessége, persze – teszi hozzá beszélgetőpartnerem –, minél nagyobb egy cég, annál lassúbb a döntés folyamata. Ezen is lehet azonban segíteni, mégpedig úgy – ha bizalmi alapon – beosztottjainak ad le döntési jogköröket a vezető. Papp Dénest idézve végezetül, de nem utolsósorban a vezetői példamutatás fontosságát említjük.

Szerinte az, aki nem áll szóba az egyszerű gyári munkással, mert számára csak a számok léteznek, idővel óhatatlanul elszakad a realitásoktól. Még akkor is, ha az irodája csupán néhány méterre van az üzemtől...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!