Maskarába bújva

2018.02.11. 07:00

A királylánytól a katonáig avagy farsang Fejér megyében

Ha farsang, akkor fánk és jelmez. Ráadásul ez utóbbi mostanra már nem csak a gyermekek kiváltsága lett.

Szanyi-Nagy Judit

A székesfehérvári Ligetsori Óvoda növendékei látható módon élvezték az intézményben szervezett farsangi mulatságot. Népszerű és új karakterek is megjelentek itt: királylány, nagymacska, troll, hercegnő és katona

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Az óvodákban, iskolákban régóta hagyomány a jelmezes rendezvények megszervezése a farsangi időszakban. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: hogyan élik meg a gyermekek ezt az időszakot, és a jelmezviselés tartogathat-e káros hatásokat?

- A farsangi jelmez óvodáskorban nagyon fontos szerepet tölt be a gyermek személyiségfejlődésében, ugyanis ebben az úgynevezett ödipális korszakban a gyerekek próbálgatják a nemi és egyéb szociális szerepeket. Jellemző rájuk a varázslatos gondolkodásmód, valamint a mindenhatóság érzése, vagyis úgy élik meg a jelmezt, hogy ők valóban azonosulhatnak, kicsit eggyé válhatnak a karakterrel – mondja Borsi Andrea gyermekpszichológus.

A székesfehérvári Ligetsori Óvoda növendékei látható módon élvezték az intézményben szervezett farsangi mulatságot. Népszerű és új karakterek is megjelentek itt: királylány, nagymacska, troll, hercegnő és katona
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Nem véletlen tehát a megannyi királylány, katicabogár, seriff, katona és bohóc egy-egy ilyen farsangi mulatságon. Azonban – teszi hozzá a gyermekpszichológus – van olyan gyermek is, aki annyira erősen képes az azonosulásra, hogy azt hiszi, az ő eredeti személyisége eltűnik, helyette például egy oroszlán vagy gomba marad, így nem is hajlandó beöltözni.

A csákberényi farsangba érkező felnőttek szívesen idéznek fel rajzfilmszereplőket: a Mézga család
Fotós: Csákberényért Alapítvány

Az a gyermek, amelyik az erős azonosulás miatt nem hajlandó beöltözni, könnyen sírva fakadhat, ha rá szeretnék erőltetni a jelmezt. Ebben az esetben kártékony lehet a beöltöztetés. Azonban az alsó tagozatos iskolások többnyire szívesen bújnak jelmezbe, mert racionálisabb gondolkodásmódjuk ellenére még élénken él bennük a varázsvilág képzete, szívesen változnak át a vágyott szereplővé – mondja Borsi Andrea gyermekpszichológus.

A szakértő tapasztalatai szerint érdemes meghallgatni, minek szeretne beöltözni a gyermek, és lehetőség szerint biztosítani a vágyott maskarát – még akkor is, ha meglepődünk a választáson.

A Toy Story szerelmespárja is megjelent már a buliban
Fotós: Csákberényért Alapítvány

- Ha egy kedves kislány egy gonosz, kellemetlen kinézetű karakter mögé bújik, az azt jelentheti, hogy szeretné kipróbálni, milyen érzés ilyen hatalommal, erővel rendelkezni. Minden emberben, így a gyerekekben is létezik „rossz”, pontosabban gonosz, agresszív személyiségjellemző, amit a mindennapokban nem mindig tud kipróbálni. Holott nagyon fontos, hiszen az agressziónak van egy aktív, a környezet megmunkálására alkalmas, jó oldala is – emeli ki a pszichológus, hozzátéve: mélyebb következtetéseket nem érdemes levonni a jelmezválasztásból, hiszen a karakter és a mindennapokban látott gyermek két nagyon különböző személyiséget is takarhat.

Előfordul, hogy a szülő vagy a gyermek motivált abban, hogy a jelmezverseny győztese legyen, egy olyan karakterrel, ami különleges, egyedi, kreatív megoldásokat mutat. Leggyakrabban ez az egyedi jelmez nincs összhangban a gyerek lelkivilágával, de a verseny érdekében ebbe öltözik. Győztesként biztosan örül, azonban lehetséges, hogy megfosztjuk attól az élménytől, hogy évente egyszer az lehessen, ami szeretne. Ha a vágyott jelmezbe bújik – legyen az az osztályban a sokadik rohamosztagos vagy hercegnő -, életre szóló élményben lesz része, amit sosem felejt el – vallja Borsi Andrea.

Népszerűek még a kalózok, manók...
Fotós: Csákberényért Alapítvány

No, de mi a helyzet a felnőttekkel? A csákberényi – nem mellesleg jótékonysági – farsangi mulatságot 2012 óta szervezik meg, a helyiek és egyre több vidéki ember részvételével. Az esemény érdekessége, hogy a kétszázötven férőhelyes helyszín már az első alkalommal is csaknem színültig megtelt felnőttekkel: 2012-ben kétszázan jöttek el a rendezvényre, hatvan százalékuk jelmezbe is bújt.

- A helyi óvodában, iskolában mindig is megszokott volt a farsangi mulatság, ám a Csákberényért Alapítvány tagjai gondoltak egy merészet, és megrendezték a felnőtteknek szóló bált. A lelkesedés azóta töretlen, oly-annyira, hogy manapság már az számít „cikinek”, aki nincsen beöltözve ezen a rendezvényen – mesél a helyi farsangról Beke Dóra szervező.

...és a Sikoly is
Fotós: Csákberényért Alapítvány

A felnőttek három-négy hónappal a bál előtt azon törik a fejüket, milyen jelmezbe bújjanak.

- Kölcsönzős és egyénileg készített jelmezek egyaránt feltűnnek az este folyamán, de – talán kicsit a jelmezverseny miatt is – a házilag készített verziók a jellemzőbbek. Persze egy idő után már egyre nehezebb olyan karaktert életre hívni, aki vagy ami ne lett volna korábban – talán éppen ezért jó az egyedileg készített kosztüm. Népszerűek az apácák, boszorkányok, hercegnők, vámpírok és az aktuális, menő rajzfilmkarakterek is – részletezi Dóra, aki lényegében mindenkit észrevesz a bálon, hiszen ő maga szedi a belépőt. Mint mondja: a fotókészítés is alapvető eleme az estének.

A mulatságon mindenféle korosztály megfordul, a tizenhat évestől a hatvanéves korú emberig. Az egyik győztes család a rajzfilmből ismert ogréknak, Shreknek és Fionának, valamint a gyermeküknek öltözött be, de korábban Mézga Gézáék is tiszteletüket tették a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!