Megelőzik a hiányt

2018.02.03. 07:00

Alakul a rendelők felújítása Székesfehérváron

Az önkormányzat hosszú távban gondolkodik az egészségügyi alapellátás, a Szent György kórház fejlesztése kapcsán is – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester a vele készült interjúban.

Bokros Judit

f

A Kégl György Városi Egészségügyi Program a fehérvári rendelők felújítását, szolgáltatás-bővítését célozza 2017-2021 között. Hogy halad a munka?

– A rendelők állapota igen fontos szempont mind az egészségügyi szolgáltatást végző orvosok, mind a betegek számára. Ezért is célja a programnak, hogy 2021-ig minden, az alapellátásban résztvevő rendelő megújulhasson. Erre uniós és önkormányzati forrásból lesz pénz. A város egymilliárd forintot szán a program megvalósítására, három rendelő esetében pedig az uniótól kapott pénz fedezi a költségeket.

– Tavaly is elindult már néhány saját erős fejlesztés, idén pedig folytatódik a munka. Több mint 160 milliós költségvetéssel a Köfém rendelő felújítása folyamatban van, idén befejeződhet, s itt szolgáltatás-bővülés is lesz, gyermekorvosi rendeléssel. Ezután pedig uniós forrásból az Ybl és a Batthyány utcai rendelő jöhet. A munkákat ütemezetten végezzük, hogy a betegek ellátása is folyamatosan biztosított legyen.

Cser-Palkovics András Fotó: K.V.

Hogyan tudja támogatni a város az orvos-utánpótlást?

– Jelenleg Fehérváron még nincs orvoshiány az alapellátásban, ám a demográfiai helyzet és egyéb okok miatt fel kell készülni a jövőre. Folyamatosan egyeztetünk a háziorvosokat tömörítő Alba Családorvosi Egyesülettel, s eddig minden helyzetre találtunk megoldást. Elindítottunk már egy olyan programot, amelyben évente megállapodunk arról, mit biztosítunk a háziorvosok számára. Ez az idei költségvetésben azt jelenti, hogy körzetenként 200 ezer forint támogatást adunk, amely nagyjából megegyezik a befizetett iparűzési adóval (ám azok is kapják, akik nem fizetnek iparűzési adót). Ezt a pénzt nem csupán fejlesztésre, hanem működtetésre is lehet fordítani. Két év alatt pedig az ügyeleti díjakat is megemeltük, ez jelenleg óránként bruttó 3500 forint. Idén 28 fogászati körzet támogatásával bővítjük a Kégl-programot, ami körzetenként 100 ezer forintos hozzájárulást jelent. S továbbra is finanszírozzuk a szájsebészeti ellátást a kórházban. Ezek az intézkedések az említett felújítási munkálatokkal reményeim szerint elérik azt, hogy ne legyen probléma a háziorvosi ellátásban.

 

Az állami fenntartású Szent György kórház bővítése fontos pont a Modern Városok Program keretében. A belgyógyászati és onkológiai tömb építésére 2016-os tervezéssel 7 milliárd forintot szántak. Elég lesz-e ez a pénz?

– A kórház állami tulajdonban van, a mi dolgunk lényegében az volt, hogy kilobbizzuk a fejlesztést. Mivel bővült a szakmai tartalom és emelkedtek az építőipari árak, ezért körülbelül 12-13 milliárd forintra lesz szükség. Erre a Modern Városok Programra szánt 80 milliárd forintból, belső átcsoportosítással megtalálható a szükséges forrás. Előrelépés, hogy a tervek már elkészültek, van jogerős építési engedély és kiírták a közbeszerzési eljárást. Az intézmény sajnos annak idején valamiért kimaradt a Pólus-programból, miközben más közeli kórházak gyarapodtak. Nyilván fontos volt, hogy az akkor Fehérváron elmaradt beruházásokat pótoljuk. Ezek egyik része már megtörtént, a többi valósulhat meg a programban. Azt is el kellene érni, hogy a következő 10-15 év fejlesztéseiből se maradjon ki a kórház. Az orvosok, valamint a szakdolgozók és rezidensek itt tartása is feladat, ezért megnöveltük az idei költségvetésben a kórháznak nyújtott támogatást 75, illetve 80 millió forintról 100 millió forintra. Az összeg döntő részét eszközfejlesztésre lehet költeni.

A Kégl-programban legutóbb a Berényi úti rendelő újult meg, Fotó: Koppán Viktor

Az egészségmegőrzés érdekében támogatott városi, térségi szűrőprogramok, rendezvények is fontosak. Hogyan folytatódnak?

– Ezek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Jó lehetőséget látok abban, hogy a szűrőprogramokat egy-egy sportnappal is kiegészítsük, hangsúlyozva a mozgás jelentőségét a prevencióban.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!