fejlődési rendellenességek

2018.01.22. 11:30

A kicsik szűrése már kötelező

A tapasztalatok szerint az iskolába készülő gyerekek egyharmadánál nem vagy későn veszik észre a fejlődési rendellenességeket. Ezért is vált tavaly szeptemberben kötelezővé a kora gyermekkori szűrővizsgálat a kicsiknek.

S. Töttő Rita, FMH

A nagyobbaknál már évetne kötelezõ a szûrés - Horváth Éva vizsgál

Fotó: a szerző

A kora gyermekkori szűrővizsgálatok elvégzésére a korábbi években is volt lehetőség, amellyel a szülők nagy része élt is. Tavaly szeptember óta azonban már kötelezően elvégzendő tesztek ezek, árulta el Polyákné Gulyás Erika, megyei vezető védőnő, hozzátéve: emellett a vizsgálatok köre is bővült. A tesztek elvégzése 1, 2, 3, 4, 6, 9 és 12 hónapos korban kötelező, szükség esetén 15 hónapos korban is van egy, ezt követően 18 hónaposan és 2 éves korban, majd pedig évente kell szűrni a gyerekeket. Szükség esetén persze további vizsgálatok is elrendelhetők. Ezek a szűrések azért fontosak, mert meghatározott korhoz csatolnak bizonyos fejlődési érettségi szintet. Leegyszerűsítve: a szakemberek szerint lényeges, mikor fordul oldalra, hasra a baba, mikor kezd el kúszni, mászni, felállni, járni, mikor jön el a beszéd ideje. Vizsgálják a látást, hallást és bizonyos tevékenységek elvégzését, amelyek az érettség meghatározott szintjére utalnak, illetve arra, hogy a gyermek rendben fejlődik-e. Az átlagszülő is éppen ezért aggódik olyan nagyon, ha a pici valamit nem csinál meg „időben”. Mégis vannak olyan fejlődési rendellenességek, amelyekre nem derül fény időben – mondta el a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Horváth Éva, székesfehérvári gyermekorvos, aki szerint a tapasztalat azt mutatja: a gyerekek egyharmadánál nem ismernek fel bizonyos fejlődési rendellenességeket a beiskolázásig. Érzékszervi nehézségeket, halláskárosodást, szemészeti problémákat, a beszédfejlődés késését és egyéb idegrendszeri fejlődési problémákat tapasztalnak a gyermekeknél iskolába kerülés előtt. Ez túl nagy aránynak tűnik ahhoz képest, hogy a szűrővizsgálatok eddig is rendelkezésre álltak. A kötelezővé tételtől a gyermekorvos azt várja, hogy a rendellenességeket előbb felismerhetik, s ezáltal könnyebben, hatékonyabban korrigálhatók lesznek.

- Az idegrendszer plaszticitása, azaz rugalmassága a kor előrehaladtával egyre csökken, így a hatékony fejlesztésre is egyre kevesebb az esély, ahogy az idő halad – tette hozzá. Ahhoz, hogy a körülmények, a legújabb tudás a szakemberek birtokában legyenek, támogatott képzéseket indítottak, amelyeket szinte minden területi védőnő elvégzett az országban.

A nagyobbaknál már évente kötelezõ a szûrés – Horváth Éva vizsgál
Fotós: a szerző

A kötelezővé tétel a gyakorlat javarészén persze nem változtat, hiszen a szülők többsége eddig is együttműködő volt. Ám mostantól nem maradhat el a teszt, nem utasítható vissza szűrővizsgálat, sőt, a törvény azt is kimondja: a szülő kötelessége gondoskodni arról, hogy a gyermek ott lehessen a védőnők tanácsadóiban, ahol ezeket a szűréseket, hitelesített eszközökkel, megfelelő körülmények között el tudják végezni – hangsúlyozta Polyákné Gulyás Erika. E szigorítás mindenképpen a kicsik érdekeit tartja szem előtt – tette hozzá a megyei vezető védőnő, hiszen minden gyermeknek alapvető joga, hogy megfelelő körülmények álljanak rendelkezésére az optimális fejlődéséhez. Polyákné szerint a védőnők munkájuk során találkoztak már olyan szülőkkel, akik nem akarták igénybe venni ezeket a szűrővizsgálatokat. Ilyen esetekben az egészségügyi államigazgatási szerv határozatban kötelezi a szülőt, hogy a szűrővizsgálatot elvégezzék. Ezt a határozatot megküldik a Családügyi és Gyámügyi Központnak, valamint a gyámhivatalnak is. A kötelezővé tétel nagyon jó irány, vélekedik a megyei vezető védőnő, hiszen így minden gyermek „szem előtt marad”, minden apró változásra oda tudnak figyelni a szakemberek. S ha korai fejlesztésre van szükség, sok mindent még időben tudnak korrigálni.

A VIDEÓ SEGÍT, A SZÜLŐ ONLINE IS KITÖLTHET KÉRDŐÍVET

Az új módszertan egységes, azaz minden szakember egyformán végzi. Ehhez a védőnők, orvosok kaptak egy útmutatót is, amelyben benne van, milyen vizsgálatot hogyan kell végezni, milyen kritériumok mentén, pontrendszerek szerint kell megítélni az eredményeket. Új dolog még, hogy a szülőket is bevonják a szűrővizsgálatokba, hiszen ők vannak mindig a gyermekkel, ők látják a valódi fejlődéseket, változásokat a meghatározott életkorokban. A tanácsadóban ugyanis nem mindig „fogadóképes” a gyermek, vagyis nem mindig lehet egzakt eredményeket elérni. Pedig a szülő tudja, hogy a feladatok elvégzésére képes a gyermeke. Ilyenkor jön képbe a szülői kérdőív, amelyet a tanácsadás előtt kapnak meg. Ezt kitölthetik, s akkor a védőnők figyelembe veszik az ott leírtakat. Sőt, a videofelvételekkel is bizonyíthatják a szülők, hogy a gyermek valóban elérte azokat a fejlettségi szinteket, amelyek az életkorának megfelelőek. Ma pedig már arra is lehetőség van, hogy ha vállalja a szülő, hogy elolvassa a szakmai anyagokat, a koragyermekkor.hu szakmai portálon egy regisztráció után kitöltheti a szülői kérdőíveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!