Közérdekű

2018.01.02. 17:30

Ismét megváltoznak a kéményseprés szabályai

Az idei év változásai közé tartozik a kéményseprésre vonatkozó is. Hétfőtől az egylakásos ingatlanokba kérésre megy a kéményseprő.

Nagy Zoltán Péter

A kötelező kéményellenőrzések folyamatán egyszerűsített a jogalkotó

Fotó: archív (Koppán Viktor)

Az utolsó nagy változás a kémények ellenőrzésével kapcsolatban 2016. január 1-jén volt, akkor az országgyűlés – a korábbi társadalmi viták miatt – díjmentessé változtatta a kötelező kéményellenőrzést. Erre azért is szükség volt, mert a díjtétel miatt sokan inkább nem engedték be a szakembereket az ellenőrzésre, nőtt a fűtési szezonban a szénmonoxid mérgezések kockázata.

Eddig minden háztartásba úgy mentek a kéményseprők ellenőrizni, hogy megadtak egy időpontot, és akkor a lakásban lakók közül valakinek otthon kellett lennie. 2018. január 1-jétől ez változik meg elsősorban. A kéményseprés szabályai a parlament döntése alapján változtak meg. Az egylakásos ingatlanokban a lakók, tulajdonosok maguk dönthetik el, hogy a kéményseprő mely időben menjen a szükséges ellenőrzést elvégezni. A fűtő- és tüzelőberendezésektől függően ezeket az ellenőrzéseket egy- vagy kétévente kell elvégeztetni.

Nyilván tisztázni kell, mit jelent az egylakásos épület. Jellemzően ezek általában különálló családi házak, de egy olyan épületet is ebbe a kategóriába sorolnak, amelyikben több lakás, de a lakók nem tömörülnek szövetkezetbe, társasházba. Ennek megfelelően – mivel az ilyen házak ügyeit nem egy szervezet vagy a társaság által megbízott közös képviselő intézi – ezekbe a lakásokba is csak külön kérésre mennek a kéményseprők ellenőrizni.

A kötelező kéményellenőrzések folyamatán egyszerűsített a jogalkotó
Fotós: archív (Koppán Viktor)

Az egylakásos házaknál a továbbiakban nem kapnak értesítést a kéményseprőktől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól az ellenőrzés idejéről. Tehát ezeknél a házaknál a lakó kezdeményezi a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját, amit a kéményseprők figyelembe vesznek a munkamenet kialakításakor. Ezzel a lakók nem függnek a szolgáltató munkarendjétől. A lakosság részére a kémények ellenőrzése továbbra is díjmentes. A társasházak és szövetkezeti lakások esetében nincs változás, továbbra is a szolgáltató adja meg az időpontot, amikor az ellenőrzést végzi. „A lakossági körön kívüli, azaz gazdálkodó szervezethez tartozó ingatlanok – egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok – füstelvezetőinek ellenőrzését – ahogy jelenleg is – az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni, a szakemberek a vizsgálatot díjfizetés ellenében végzik el.” – áll a Fejér Megyei Katasztrófavédelem által december 30-án kiadott nyilatkozatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!