Egy kétfokos délutánon

2018.01.15. 07:00

Dermesztő csobbanásban volt része a bátraknak Bodajkon

Miközben a januári hideg csipkedi az ujjaimat, az esernyőt egyik kezemből a másikba teszem, és bosszankodom, miért is kellett otthon hagyni a kesztyűmet.

R. Szolga Réka

h

Havas eső szemerkél, a Tófürdő felé tartok azzal a bizonyossággal, hogy ezen az alig két fokos délutánon egy teremtett lélek sem lesz, aki bemerészkedik a vízbe. A VII. Forraltborfőző versenyen egy laza téli csobbanás ugyanis hagyomány. Ahogy közelítek, meglepődve látom: a város apraja nagyja körülveszi a tavat, nem riadtak vissza sem a havas esőtől, sem a csípős hidegtől. Megnyugodva konstatálom: mindenki kabátban és sapkában van. Majd hirtelen szétnyílik a tömeg. Fürdőköpenyes, strandpapucsos, úszónadrágos egyének bukkannak fel, rájuk nézve még jobban reszketni kezdek. Egyre többen jönnek. Több mint tíz merész jelentkező vállalja be az alig 12 fokos vízbe csobbanást.

A forralt bor kortyolgatása előtt sokan vállalkoztak a hagyományos úszásra a 12 fokos tó vízében Fotó: Koppán Viktor

A versenyzők között egy hölgy és egy gyermek is bevállalja a dermesztő merítkezést. Mialatt én még jobban összehúzom a kabátom a jeges szélben, az úszók strandpapucsban egy kisebb eligazítást is végighallgatnak Topa Attila képviselőtől. És bent vannak! A bölcsebbek visszafordulnak, a merészebbek már a tó közepe felé tartanak. Az arcokon látom, nem lehet túl meleg a víz, de azért kitartanak. Visszhangoznak a figyelemelterelő megjegyzéseik a medencében, amelyek bizonyos testrészek lefagyásáról szólnak. Elsőként a bodajki Lamik Armand teszi meg a távot, a medencéből kiérve, egy szál fürdőnadrágban útja mégsem a fűtött öltözőbe vezet. Reszketve szalad két csinos hölgyhöz, akik fotókat készítenek róla: „Muszáj” – kezdi – mert a munkatársaim nem hiszik el, hogy megtettem. Kell a bizonyíték…” – majd néhány kattintás után eltűnik, mire a többi úszó is követi őt az öltöző felé. Megcsinálták! Jesszusom, ehhez tényleg nagyon bevállalósnak kell lenni.

Hartl Róbert, Wurczinger László, Horváth Péter, Rabóczki Zsolt, Rabóczki-Lenger Anett Fotó: KV

- Egy helyi sportolónak mindenképpen itt van a helye, ezzel is bizonyíthatja, hogy igazi sportember – mondja el lapunknak a már kabátot és sapkát viselő Lamik Armand, akiről az is kiderült: kempózik. – Bevallom őszintén förtelmes volt, amikor beértem a vízbe. Szúró, égető érzés kerített hatalmába, ami néhány perc elteltével szerencsére elmúlt. Mosolyokkal, nevetéssel sikerült kompenzálni a kínzó fájdalmakat. Közben csakis arra tudtam gondolni: azonnal legyek egy meleg helyen! Ez a megmérettetés a magam számára egy vizsga, egy szint emelkedés. Az iskolában például, ha tanulunk valamit, utána jól jön egy vizsga. Megbizonyosodhatunk arról, mit tudunk. Ez egy poén!

Lamik Armand remekül úszott

Armand meséli, csapatával beneveztek a versenyre, így az este ünnepléssel folytatódik.

A forralt boros üstök alatt már izzítják a tüzeket a Petőfi utcában. Szatzger Cecília, a 2015. évi csókakői borkirálynő kecsesen szemlélődik a sátrak között. Wurczinger Lóránt polgármester, aki e hagyományossá vált, népszerű rendezvény ötletgazdája, szintén nekifogott a főzésnek. Lapunk kérdésére elmeséli, hogy az ő receptje nem titkos, teljesen hagyományos nedűt készít, habár a versenyzők között általában akadnak titkolózók, ő nem ilyen.

A legfinomabb forralt bort a Retro csapat, Havasi Zoltán és Rácz László készítette el a nap végére, miközben a helyiek örömére a 3FALU Banda és a Holdkő együttes szórakoztatta a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!