Velence

2011.11.21. 12:37

Fúrótorony volt, mi lesz?

Velence - Egy régi álom válhat valóra, ha egyszer ismét lesz kilátó a festői Bence-hegyen. Sokan várják ezt, a helyi önkormányzat tett is már lépéseket egy eljövendő építkezés érdekében.

Tihanyi Tamás

A régi kilátótorony képe sokak emlékezetében ott van még. Évtizedekig fent  magasodott a szerkezet a Bence-hegy tetején, egy idő után már fel sem lehetett mászni rá, annyira balesetveszélyes lett, de hiányzik azoknak, akik megszokták a látványát. Már messziről, az M7-es autópályáról  észre lehetett venni az egykori olajfúró-tornyot. Mert az volt valamikor  Zala megyében az acélváz.
 - Valóban onnan került hozzánk, valaki megszerezte már vagy fél évszázaddal ezelőtt és felállította a hegy tetején - kutat emlékeiben kérésünkre Cserny Vilmos,  Velence alpolgármestere.  Ő úgy emlékezik,  megsérült a fúrótorony, azért lehetett elhozni. De egy idő után már nem lehetett felmenni rá, még félútig sem. Nem véletlenül: állítólag eredetileg sem készültek pontos statikai számítások, ezért kellett aztán végül teljesen elbontani. Egy azonban tény: nagyszerű kilátás nyílik onnan a tájra, még torony nélkül is. Ez pedig  a nosztalgián túl  lehetőséget jelent a turisztikai fejlesztések útján.


- Először lezárták, aztán dróttal, deszkákkal akadályozták a feljutást, majd nagyjából húsz évvel ezelőtt el kellett  távolítani - folytatta Cserny Vilmos. - Aztán sokakban felmerült, hogy kellene egy másik, egy jobb, egy szebb. Több elképzelés, javaslat   született, és sokszor nekifutottunk a dolognak. De nem akartunk úgy járni, ahogyan Székesfehérvár a Nemzeti Emlékhely védőtetejével: azaz építünk valamit, amit aztán  lakossági tiltakozásra később le kell bontani. Ezért csak óvatosan tervezgettünk.
Volt ötletbörze például a Budapesti Műszaki Egyetemen, s több szakember beszámolt arról, miként látna munkához. Végül aztán  2008-ban  kiírt az önkormányzat egy építészeti ötletpályázatot, amelynek hatására hét pályamű készült el.


- Nagyon jó megoldások is születtek, de a különbségek jelentősek voltak a megjelenítés szempontjából. Akadtak toronyszerű rajzok, volt, aki keresztelőt képzelt el, mások arra törekedtek, hogy már az autópálya, azaz a főváros  felől érkezőt megragadja a látvány -  mondta az alpolgármester. - Ez utóbbi persze logikus elképzelés, hiszen aki megáll a kilátó kedvéért, az igénybe veszi esetleg a város és a környék  szolgáltatásait, kedvet kap egy fürdéshez,  sült halhoz, netán szállást keres és több napra itt ragad.  És visszatér.

Az ötletpályázat bíráló bizottsága kellő mérlegelés után 2009-ben   a pályázatot sikeresnek minősítette és két művet részesített megosztott első díjban:  Gereben Péter és Marián Balázs, valamint Vörös Balázs munkáját. Második díjat  Meggyes Attila kapott - később ő lett a közönségdíjas is, mert az önkormányzat a műveket bemutatta az általános iskolában. Ahol összesen százötvenen szavaztak, s a többségnek a már említett Meggyes-féle ötlet tetszett a legjobban.  A város egyelőre nem kötelezte el magát egyetlen terv mellett sem, így megvalósítási tanulmányok, költségbecslések sem készültek.  És ez egyelőre nem is aktuális. Hiszen több olyan fejlesztés is folyamatban van, amit fontosság szempontjából a döntéshozók előbbre soroltak. Korábban úgy gondolták, hogy ha majd befejeződik a Velencei-tó Kapuja Projekt, leporolják a kilátó terveit.
Ez pedig a tények ismeretében  egyelőre még odább van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!