Velence

2013.06.08. 17:25

A kísérletező borász família Agárdról

Csóbor Jenő agárdi borász családi vállalkozását tette sikeressé. Boraival minden esztendőben díjakat, aranyérmeket szerzett. Idén sem volt ez másképp, 2013 is „aranyos” lett a számukra.

Silye Sándor

A Csóbor családi pincészet – mint arról korábban már e helyen beszámoltunk – Villányban, a hazai egyik legmenőbb borvidéken megrendezett nemzetközi rozé versenyen aranyérmet nyert.  Ezt követően – ez már új hír - az Etyek-budai borvidék versenyén 3 aranyérem volt munkásságuk jutalma, a rozé, a zöld veltelini, és a 2007-es cabernet sauvignon termékük kapta e díjat, sőt, a vörös boruk a borvidék legjobb vörös bora lett. Szép termés, emígy „szüretelhették le” munkájuk gyümölcsét. A családban Csóbor Balázs a szőlész, felesége Kisari Linda borász (bár most kisgyermekükre figyel leginkább), de a család nő tagjai, Jenő felesége és két leánya is kiveszik részüket a mindennapi tevékenységből.

Csóbor Jenő

- Mitől jók a boraink? Mondhatnám, hogy mindez a véletlen műve, de komolyra fordítva a szót, a jó alapanyag, a jó technológia dönti el a bor milyenségét. Fontos a szüret időpontjának a helyes megválasztása, a cukorfok, törekedni kell a jó savakra is. Mindez különösen igaz a rozé esetében, amely kényes mindezekre, és figyelni kell a természetes széndioxid megtartására. E fajtánál nagyon oda kell figyelni a bor kezelésére. De eme szempontok lényegesek valamennyi típus esetében – mondta Csóbor Jenő.

- A rozé izgalmas lehet, mert bár kékszőlőből készül, de a végtermék mégsem vörösbor

- A rozé készítés technikája megegyezik a fehér boréval, csak éppen kékszőlő az alap. Alacsony hőfokon erjesztjük, nem engedjük 14, 15 fok fölé, állandóan széndioxid függöny alatt tartjuk, de figyelünk rá, hogy a levegővel keveset érintkezzen. Acéltartályban tartjuk, és nagyon oda kell figyelni a kezelésére, hogy a széndioxid el ne menjen belőle, bár az sem jó, túlteng a buborék, mert nem mindenki szereti a gyárilag készített fröccsöt.

- Van valami különös „csóborság” a boraikban, amitől meg lehet ismerni, hogy ez a családé?

- Minden pincészetnek, minden borászatnak megvan a maga elképzelése a saját boráról. A rozénkhoz igyekszünk hideg időben szüretelni a szőlőt, rögtön feldolgozzuk, nem áztatjuk, nem préseljük túl, nincs ebben semmi különös. Zúzunk, bogyózunk, préselünk, hidegen erjesztünk. Ennyi. A fehér és a vörös boraink esetében sem számolhatok be semmi mágiáról, a lényeg: odafigyelünk a készítés minden mozzanatára.

- Mi magyarázza, hogy a versenyeken rendre sikeresek?

- Az ember mindig arra vágyik, hogy minden termékével mindig az élbolyba legyen. De minden évjárat, minden alapanyag más. Az elmúlt 3 évben a rozénkkal voltunk eredményesek, de tavaly a fehér borunk volt a hegyvidék legjobb fehér bora, ám a vöröseinkkel is voltak nagy sikereink. Kísérletezünk, például most telepítünk 10 hektár szőlőt, lesz benne kékfrankos, olaszrizling, cserszegi fűszeres, cabernet sauvignon.  Nincs megállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!