SÉTA

2019.04.13. 07:20

Védjük meg együtt vándorló madarainkat!

Végre itt van április, ébred a természet. Egyre többet süt a nap, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, csiripelnek a madarak. Lassan érkeznek a kedvenc költözőmadaraim, a fecskék. Sajnos mostanában nagyon rossz híreket hallottam a fecskékkel és a gólyákkal kapcsolatban is.

Fotó: Shutterstock

A fecskék Afrikából származnak, a jelenleg legritkább parti fecskék voltak a legáltalánosabbak. A folyók kanyarulatainak löszös, homokos partfalai kiváló fészkelőhelyek voltak számukra. A molnár- és füstifecskék a sziklapárkányok alatt és barlangbejáratokban találtak fészkelésre lehetőséget. Mivel eltűntek a löszfalak a folyószabályozások miatt, így a házak, istállók nyújtottak költési lehetőséget a fecskék számára. Sajnos mostanában egyre többet hallani arról, hogy leverik a fecskék fészkeit arra hivatkozva, hogy túl hangosak vagy odapiszkítanak. Ennek következtében sajnos elpusztulnak a tojások, a fiókák, sőt még a kotló madár is. Gondoljunk bele abba, hogy mennyit segítenek ezek a madarak a rovarok pusztításában! A fecskék rengeteg rovart esznek meg, ami természetesen jó a mezőgazdaságnak, esetlegesen olyanokat is megsemmisítenek, amik fertőző betegségeket terjeszthetnek. Ha elszaporodnak a rovarok, akkor permetezni kell, ezzel pedig olyan hasznos fajták is eltűnhetnek, amik szintén segítik a természet működését.

Fotó: Shutterstock

Mindezek mellett megemlíteném a másik fontos költöző madarunkat, a gólyát is. Felröppent hír sajnos, hogy főleg a Közel-Keleten, de a repülési útvonalukon másutt is nagyon sokan sportot űznek a lelövésükből, vadásznak rájuk. Nálunk Magyarországon szerencsére egyre elterjedtebb, hogy sok településen van webkamera, amivel nyomon tudják követni a gólyák mindennapjait. Ilyen Kocsér, Őrhalom, Röszke, Tárnok, Rimóc. A gemenci erdőben pedig fekete gólyákat figyelhetünk meg.

Kérek mindenkit, hogy ne verjék le a fecskék fészkeit, mert nagy kárt okoznak maguknak, a természetnek, és a fecskéket a kihalás szélére sodorjuk. Próbáljunk meg együtt élni a velük, ahogy hajdanán!

Bory Bence 12/F

Széchenyi Szakgimnázium Székesfehérvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!