Hopp-villa

2019.06.23. 07:30

Kalandvágyó optikus az Ázsia-kutató Hopp Ferenc

Idén ünnepli megalapításának centenáriumát a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, amely alapítójának nevét viseli.

Tóth Sándor

A Hopp-villa udvara keleti hangulatával ma is kuriózumnak számít Fotó: Múzeum

Hopp Ferenc (1833–1919) optikus és műgyűjtő a magyar államnak adományozta Andrássy úti villáját és négyezer darabból álló távol-keleti gyűjteményét. Tette mindezt azzal a szándékkal, hogy lakhelyéből múzeumot és kutatóközpontot hozzanak létre. Az 1919-ben létrehozott múzeum a száz év alatt tovább gazdagította japán, kínai, indiai, mongol, koreai, tibeti-nepáli, délkelet-ázsiai és közel-keleti gyűjteményét, s mint ilyen egyetlen az országban. A centenáriumi év alkalmából új kiállítás nyílik ma Made in Asia – Százéves a Hopp Múzeum címmel.

A Hopp-villa udvara keleti hangulatával ma is kuriózumnak számít
Fotó: Múzeum

Megújult külső és belső terekkel, az intézmény legkiemelkedőbb műtárgyainak válogatásával fogadják a látogatókat. Ugyanakkor az egy éven át nyitva tartó tárlat bemutatja a gyűjtemény különböző korszakait, a múzeum történetének nagy alakjait.

A múzeum új kiállítása tematikájában kapcsolódik az idei – június 22-i – Múzeumok éjszakájához. Ugyanis a hazánkban 17. alkalommal megrendezendő programsorozat egyik kiemelt témája az utazás (míg a másik a digitalizáció). Az alapító gazdag optikus Hopp Ferenc világutazó volt. Mivel vagyona lehetővé tette számára a hosszabb utazásokat, öt föld körüli utazást tett 1882 és 1914 között. Hopp Ferenc, aki útjai során sokat fotózott, nemcsak távoli országokba jutott el, hanem szenvedéllyel és jó érzékkel vásárolta emléktárgyait, valamint emellett gyűjtötte a művészeti értéket képviselő remekműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!