Kolumbia

2023.03.19. 13:00

A macska aminek több, mint tizenöt barátnője van (videó)

Kolumbia harmadik legnagyobb városának, Calinak a jelképe egy bizonyos macska, aminek mesébe illő története van. Ez a cica több szempontból is különbözik a többitől: szereti a vizet, és ma már több mint tizenöt barátnője van. A macskaimádók kedvenc helye lehet ez a park, ahol nem csak színes macskaszobrokat lehet látni, hanem mesés történeteket is olvashatunk.

Sándor Tamara

A Fő macska

Fotó: Sándor Tamara

Az „El Gato del Río” Cali ikonikus macskája, egy folyó menti parkban található. A nevét valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy a folyó macskája, ugyanis sok másik társával ellentétben, ő kifejezetten kedveli a vizet. Ez a hatalmas - 3,5 magas, 3 tonnás - szobor a város egyik jelképévé vált. A művész, aki készítette Hernando Tejada, állatszerető ember volt, és kitalálhatjuk melyik a kedvence. Saját álmát váltotta valóra azzal, hogy egy macskát ajándékozott a városnak, 1996-ban készült el. Azt beszélik, ő maga is minden nap kijárt hozzá, hogy megtisztítsa és rendben tartsa az emlékművet. Sajnos az évek alatt sokszor megrongálták, összefirkálták, meghajlították a bajuszát… Ráadásul egyszer még rá is lőttek, ami szerencsére nem találta el.

Álmos macska
Fotós: Sándor Tamara

A környék helyreállítására volt szükség, és közben arra is gyanakodtak, hogy ez a fiú macska nagyon magányos - már tíz éve. Így jött az ötlet 2006-ban, hogy keresnek neki egy feleséget. Versenyt rendeztek, amire helyi művészeket kértek fel arra, hogy készítsenek tizenöt lány macskaszobrot.

Nem csak sima szobrokról van ám szó, ugyanis mindegyiknek saját személyisége, története van. Elsősorban a „Macska menyasszonya” címért folyt a verseny, de párhuzamosan indítottak szavazást a legjobb szerelmeslevélért és a legjobb történetért.

Arany macska
Fotós: Sándor Tamara

A nyertes szobor a „Fogata”, aminek a hasában egy pici cica látható, ami nagyon hasonlít a fiú macskára. Az alkotója, Roberto Molano González azt mondta, hogy a sárgás, kékes trópusi színei és mintái az országot tükrözik. Ráadásul ő az egyetlen macska, ami felhívja a figyelmet a belső szépségre.

Nyertes macska "Fogata"
Fotós: Sándor Tamara

Nagyon sokféle színes és kreatív személyiséget ismerhetünk meg, például a „Siete Vidas” nevű macskát, akinek a neve is elárulja, hogy már csak hét élete van. De van álmos, arany, koszos, édes, törékeny macska is. Nekem nagyon tetszett a virágokkal diszitett macska, ő viszont később csatlakozott, nem az eredeti versenyre.

7 életű macska
Fotós: Sándor Tamara

A szobrokat spanyolul „Las Novias del Gato”-nak azaz a macska barátnőinek hívják, és a verseny idejére, ideiglenesen a fő macska körül helyezték el. A helyieknek viszont annyira tetszettek, hogy ragaszkodtak ahhoz, hogy maradjanak a helyükön. Azt is olvastam, hogy több szavazat érkezett, mint az előző polgármesterválasztáson. A verseny után pedig folyamatosan bővül a számuk, és a város több pontján lehet találkozni velük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!